MMF: Brexit sníží růst v eurozóně příští rok na nejméně 1,4 pct

08.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. července (ČTK) - Nejistoty vyvolané rozhodnutím Britů odejít z Evropské unie povedou ke snížení hospodářského růstu v eurozóně v příštím roce nejméně na 1,4 procenta z letošního tempa 1,6 procenta. Předpověděl to v dnešním každoročním hodnocení ekonomiky měnové unie Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle zprávy může ekonomiku eurozóny ještě hlouběji podkopat celá řada dalších rizik.

 

Dnešní předpověď růstu pro rok 2017 se podle fondu zakládá na předpokladu, že Británie a EU relativně rychle vyjednají vzájemný bezcelní přístup na své trhy. Pokud se ale budou jednání protahovat, bude se to odrážet na finančních trzích, v důvěře v ekonomiku a v útlumu investic, což ekonomiku ještě více oslabí, uvedl zástupce ředitele evropského oddělení MMF Mahmood Pradhan.

\"Pokud se prodlouží období averze investorů k riziku, mohl by dopad na růst být větší; v této době je přitom velmi obtížné odhadnout, jak dlouho to bude trvat,\" sdělil Pradhan novinářům podle agentury Reuters.

Za další rizika pro eurozónu zpráva vedle brexitu označuje novou vlnu útlumu globální ekonomiky nebo obnovení masového přílivu migrantů. Ekonomiku by poškodilo i zhoršení bezpečnostní situace a problémy v oslabeném bankovním sektoru.

Celkově označuje MMF střednědobé vyhlídky eurozóny za \"průměrné\". Nadále je ovlivňují dopady finanční a dluhové krize v podobě vysoké nezaměstnanosti, zvýšené zadluženosti veřejného i soukromého sektoru a hluboce zakořeněných strukturálních slabin. Růst v eurozóně se tak v pětiletém výhledu bude pohybovat nadále jen kolem 1,5 procenta a roční inflace stoupne jen na 1,7 procenta, takže zůstane pod dvouprocentním cílem Evropské centrální banky, uvedl MMF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK