Nezaměstnanost v hradeckém kraji v květnu klesla na 3,8 procenta

12.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 12. července (ČTK) - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v červnu klesla na 3,8 procenta z květnových 3,9 procenta. Po Plzeňském kraji je s Prahou a Pardubickým krajem druhá nejnižší v ČR. Nejnižší nezaměstnanost v ČR 1,9 procenta má nadále Rychnovsko, a to díky rozvoji závodu Škoda Auto v Kvasinách. V okrese je víc volných míst než nezaměstnaných. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost v hradeckém kraji v červnu klesla pátý měsíc po sobě. Bez práce na konci měsíce bylo 14.289 lidí, o 448 méně než v květnu. Současná úroveň nezaměstnanosti je nejnižší od prosince roku 2008.

Loni v červnu nezaměstnanost v hradeckém kraji činila 4,8 procenta a práci nemělo 18.132 lidí. Meziročně v kraji tak ubylo přes 3800 nezaměstnaných. K dosud nejnižšímu počtu nezaměstnaných v kraji z června 2008 se nynější hodnota zatím výrazněji nepřiblížila, v červnu před šesti lety bylo bez práce 11.715 lidí.

V kraji od začátku roku stále přibývá volných míst. Na konci června zaměstnavatelé prostřednictvím pracovních úřadů hledali 6656 lidí, zatímco o měsíc dříve poptávali 5886 pracovníků. V době vrcholící konjunktury v polovině roku 2008 bylo v kraji volných rekordních 6852 míst.

Za poklesem nezaměstnanosti stojí především růst ekonomiky. \"Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezónní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezóna,\" uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost na Rychnovsku 1,9 procenta byla stejná jako v květnu. Zásadním důvodem tamní nízké nezaměstnanosti je rozvoj závodu Škoda Auto v Kvasinách, který se má stát hlavní výrobní základnou automobilky pro výrobu sportovně-užitkových vozů. Výrobu na Rychnovsku rozšiřují i subdodavatelé Škody Auto. V okrese zaměstnavatelé nabízejí 1334 volných míst, lidí bez práce tam je 1061.

Výrazně podprůměrnou nezaměstnanost má i okres Jičín, kde v červnu klesla o desetinu procentního bodu na 2,8 procenta. V rámci ČR to byla pátá nejnižší nezaměstnanost. Jičín má dobře fungující průmyslovou zónu, pozitivní vliv má i blízkost Škody Auto Mladá Boleslav. Nejvyšší nezaměstnanost v hradeckém kraji měl v červnu s hodnotou 4,6 procenta okres Hradec Králové.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK