V Česku v červnu klesla nezaměstnanost a stagnovala inflace

12.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - V Česku v červnu dále klesala nezaměstnanost a meziroční inflace stagnovala. Nezaměstnanost klesla z květnových 5,4 procenta na 5,2 procenta. Spotřebitelské ceny oproti loňsku stouply o 0,1 procenta, takže vývoj inflace byl stejný jako v květnu. Oznámily to dnes Úřad práce ČR a Český statistický úřad. Analytici očekávají v dalších měsících zpomalení poklesu nezaměstnanosti, případně i její nárůst, a také zvýšení inflace.

Uchazečů o práci bylo ke konci června zhruba 384.000, nejméně od prosince 2008. Volných míst byl naopak rekordně vysoký počet, zhruba 134.000. Bylo jich tak nejvíce od září 2008, tedy od doby před prohloubením světové hospodářské krize.

Pokles nezaměstnanosti překonal i odhady analytiků, kteří očekávali pokles jen na 5,3 procenta. Trh práce ale začíná podle odborníků narážet na své přirozené limity, ekonomika se blíží stavu plné zaměstnanosti. V dalších měsících tak sice může nezaměstnanost dále klesat, ale mírnějším tempem než dosud. Podle některých analytiků pak nezaměstnanost koncem roku stoupne na 5,6 nebo 5,7 procenta.

Inflace rovněž podle odborníků dosahuje krajní meze. V červnu se dostala na své letošní minimum, v nadcházejících měsících se podle analytiků tempo růstu cen bude pomalu zvyšovat. Ke konci roku tak inflace může dosáhnout jednoho procenta. Růst inflace v závěru letošního roku očekává také Česká národní banka.

Červnový meziroční růst spotřebitelských cen činil 0,1 procenta. Ceny pohonných hmot v meziročním srovnání zpomalily pokles na 10,2 procenta z květnových 12,9 procenta. Rychleji naopak klesaly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Ovoce zlevnilo o 5,7 procenta, méně stál i chleba, máslo nebo ostatní mléčné výrobky. Zdražily naopak zejména alkoholické nápoje či tabák a rostly i ceny za bydlení. Ceny tabákových výrobků byly vyšší o 5,1 procenta ceny alkoholu o 2,5 procenta.

Červnová meziroční inflace byla o 0,1 procentního bodu vyšší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Odchylka od prognózy byla podle centrálních bankéřů dána méně výrazným poklesem cen pohonných hmot a regulovaných cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK