Dovolená ve světě: V Evropě i šest týdnů, v USA ani jeden, někde bez omezení

14.07.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Evropští zaměstnanci si mohou užívat mnohem delší placenou dovolenou než jejich kolegové z asijských zemí či Spojených států. I v Evropě se přitom délka zákonné dovolené hodně liší. Nejčastěji se pohybuje mezi 20 a 25 dny. Některé firmy jako Netflix nebo Virgin dokonce zavedly neomezené volno pro své pracovníky.

V Česku čerpají zaměstnanci nejméně 20 dní dovolené. Další dny získávají formou benefitů, týdny volna navíc mají například učitelé. „Zaměstnavatelé v Česku dávají nejčastěji pět dní navíc a stále častěji i tři tak zvané sick days,“ říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Jak je to s dovolenou v zahraničí?

„V EU je tradičně nejrozvinutější sociální systém, z čehož těží zaměstnanci, kteří mohou čerpat minimálně 20 dní dovolené,“ uvádí Tomáš Surka. Například v Polsku souvisí délka dovolené s počtem odpracovaných let, také na Slovensku se dovolená prodlužuje ze čtyř na pět týdnů u těch, kteří mají odpracováno více než 15 let. „V Evropské unii zaměstnavatelé často nabízejí dovolenou i nad rámec zákona, ve Skandinávii mívají běžně lidé šest týdnů placeného volna,“ vypočítává Tomáš Surka.

A jak je to mimo Evropu?

V Asii, která je pověstná pracovitostí svých obyvatel, bývá dovolená velice krátká. Například Japonsko zavedlo zhruba čtyřtýdenní zákonnou dovolenou až po četných sebevraždách kvůli přepracování. „Mnozí obyvatelé asijských zemí však dovolenou nechtějí čerpat, i když na ni mají nárok, protože je v nich hluboce zakořeněná odpovědnost vůči celku. To často vede k nemocem z přepracování,“ říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

V USA povinná dovolená neexistuje

Spojené státy patří k zemím s nejmenší regulací trhu práce a povinná dovolená v této zemi neexistuje. Záleží výhradně na domluvě zaměstnance a zaměstnavatele. Obyvatelé USA navíc mají podstatně menší podíl placených svátků. „Asi každý čtvrtý zaměstnanec v USA nemá nárok na placenou dovolenou, často ho získá až po odpracování nějaké doby u konkrétního zaměstnavatele. Asi 40 procent obyvatel má méně než 11 dní dovolené za rok. Pouze něco málo přes 10 procent obyvatel si užívá 25 dnů dovolené,“ uvádí Tomáš Surka.

Dovolená bez omezení

Některé firmy přemýšlení zcela jinak. Například v americké internetové televizi Netflix si mohou zaměstnanci vzít tolik volna, kolik chtějí. Měří se jim pouze výsledky, ne čas strávený v práci. Takovou volností pro zaměstnance se inspiroval britský miliardář a vlastník Virgin Group Richard Branson, který vyzval 170 zaměstnanců pracujících v jeho hlavní kanceláři, aby si vzali volno, kdykoli to uznají za vhodné. Má ale jednu podmínku: jejich absence nesmí poškodit podnikání. „Flexibilní pracovní doba změnila to, jak, kde a kdy pracujeme,“ uvádí Branson na svém webu a dodává: „Když už tedy neplatí, že pracujeme od devíti do pěti hodin, tak proč bychom se měli držet tradiční dovolené?“


Zdroj: McROY Czech

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU