Vinné sklepy Lechovice možná brzy změní majitele

13.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. července (ČTK) - Vinné sklepy Lechovice možná brzy změní majitele. Vlastníci firmy dostali nabídku na odkoupení jejich podílů od majitelů Znovínu Znojmo. Informaci MF Dnes dnes ČTK potvrdila ředitelka Vinných sklepů Lechovice Lucie Kalašová. Pokud se firmy dohodnou, bude se jednat o jednu z největších akvizic na trhu v posledních letech.

\"Jednání probíhají, jak dopadnou nemohu zatím říci. Vše se vyřeší v rámci týdnů,\" uvedla Kalašová. Vinné sklepy Lechovice mají 230 hektarů vinic a ročně vyrobí 2,5 milionu lahví vín. V tomto směru patří k největším vinařských firmám na Znojemsku. Jejich vína jsou pravidelně oceňovaná i na soutěžích v zahraničí. Firmu vlastní tři fyzické osoby.

Lechovickou společnost chce koupit majitel Znovínu Znojmo, kterým je rodina Palátových. \"Všechno je v jednání, ale jsme daleko. Nebudu ovšem komentovat něco, co není na sto jedna procent. Náš zájem je vážný, ale jednání ještě není dokončené,“ řekl MF Dnes Zdeněk Palát, předseda dozorčí rady Znovínu, který o koupi lechovické firmy vyjednává.

Palát sám v minulosti podnikal mimo jiné v mlékárenství, byl spolumajitelem želetavské sýrárny. V posledních letech svoje snažení obrátil k zemědělství a zejména vinařství. Znovín měl ještě před pěti lety jen 20 hektarů vinic, nyní jich má už 500. Letos firma koupila 50 hektarů od zemědělského družstva v Šatově.

Znovín Znojmo loni vykázal jeden z nejvyšších zisků ve své historii. Vydělal po zdanění 29,3 milionu korun, což je o čtyři miliony více než o rok dříve. Firmě pomohla zejména změna portfolia výrobků. Opustila například sortiment vratných lahví. Firma má sídlo v Šatově u Znojma.

Pokud se akvizice nakonec uskuteční, nebude na trhu letos ojedinělá. Investiční skupina FPD letos koupila šardickou společnost Neoklas, pod niž spadají značky Sovín a Augustiniánské sklepy. Do skupiny FPD patří i Vinařství Mutěnice. Obrat skupiny se letos přiblíží k miliardě korun. Jedničkou na trhu je stále Bohemia Sekt. Ta na jižní Moravě vlastní Víno Mikulov, Habánské sklepy nebo Chateau Bzenec.

Největší tuzemští producenti za loňský rok (v tabulce jsou výrobci i obchodníci): Firma Produkce v hl BOHEMIA SEKT, s.r.o. 178.064 LP Wine s.r.o. 70.914 Bulk Wine Trade s.r.o. 64.045 Zámecké vinařství Bzenec s.r.o. 46.973 Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo 36.729 VINAŘSTVÍ Velké Bílovice s.r.o. 36.380 ZNOVÍN ZNOJMO, a.s. 33.924 Bronislav Vajbar 32.657 CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s. 32.544 Vinařství Krist s.r.o. 29.131

Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK