Exekutoři kritizují analýzu ministerstva ke snížení tarifů

14.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Exekutorská komora zpochybňuje analýzu ministerstva spravedlnosti, na jejímž základě se sníží odměny pro exekutory. Výsledky nejsou přesné a objektivní, uvedli dnes představitelé komory na tiskové konferenci. Navrhují, aby vznikla pracovní skupina, která provede novou analýzu. Exekuční tarify chtějí řešit také společně s novelou exekučního řádu.

Ministerstvo navrhuje snížení tarifního platu o třetinu a minimální odměny z 3000 na 2000 korun. Tento návrh je mírnější než původní plány, které počítaly se snížením tarifu o dvě třetiny.

Ministerstvo spravedlnosti podle exekutorů rozhodlo na základě špatné analýzy, která podle nich zkresluje ekonomické hospodaření jednotlivých exekutorských úřadů. Tvrdí, že do analýzy nebyly započteny ztrátové úřady. Exekutoři vycházejí z expertního stanoviska, které si nechali zpracovat a jehož cílem bylo posoudit závěry ministerstva spravedlnosti.

\"Jsem upřímně zděšena množstvím chyb a neprofesionality,\" uvedla prezidentka komory Pavla Fučíková. Podle ní se tím prokazuje, že chce ministr spravedlnosti snížit tarify za každou cenu. \"Realitu si přizpůsobuje tak, aby mu to vyšlo,\" prohlásila. Exekutoři tvrdí, že snížení odměn povede ke zhoršení systému vymáhání práva v ČR a k ukončení činnosti řady exekutorských kanceláří.

V ČR je 158 soudních exekutorů, kteří působí v 75 obvodech okresních soudů. Zaměstnávají celkem 3100 zaměstnanců a v současnosti vedou podle údajů komory přes 4,5 milionu exekučních řízení a vymáhají více než 350 miliard korun. Soudní exekutor nesmí vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost.

mar ana rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK