Zájem o dovolenou ve Francii klesne kvůli terorismu o 30 %

15.07.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Teroristický útok ve francouzském Nice povede k dalšímu poklesu zájmu Čechů o dovolenou ve Francii. Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) do země letos v létě vyjede minimálně o 30 procent Čechů méně než loni, zejména však kvůli loňským útokům v Paříži. "Na Riviéře je nyní odhadem 6000 až 8000 českých turistů," řekl místopředseda ACK Jan Papež. Francie byla loni osmou nejoblíbenější destinací českých turistů, celkem tam vyjelo 139.000 Čechů.

Při útoku v Nice, kde ve čtvrtek pozdě večer najelo do davu lidí oslavujících státní svátek nákladní auto, zemřelo nejméně 84 lidí. Skoro dvě desítky zraněných jsou v kritickém stavu. Mezi oběťmi by podle předběžných informací českého ministerstva zahraničí neměli být žádní čeští občané, jedna Češka utrpěla lehké zranění. "Mezi zabitými podle našich údajů Češi nejsou," řekl Papež.



Podle něho se útoky projeví v dalším poklesu zájmu turistů o Francii. "Tady to bude trochu hlubší v tom, že je to úplně nová metoda, něco co už se vůbec nedá předvídat. Tomu se prostě nemůžete nijak bránit," dodal.

Teroristické útoky bezprostředně ovlivňují zájem turistů o lety do postižené destinace. Například po podzimních útocích v Paříži se na několik týdnů propadly prodeje letenek o desítky procent.

"V tuto chvíli nedokážeme odhadnout dopady tragédie v Nice. Vše bude záležet na dalším vývoji a bezpečnostní situaci, ale je pravděpodobné, že v nejbližších hodinách až dnech zaznamenáme podobně snížený zájem do této vyhledávané destinace," řekla ČTK ředitelka prodeje letenek Student Agency Věra Janičinová.

CK Čedok nyní v Nice žádné klienty nemá. "Zítra nám ale odjíždí poznávací zájezd do Provence, v jehož programu byla plánovaná návštěva Nice. Jsme připraveni nabídnout náhradní program," uvedl mluvčí CK Hynek Špinar. Krátkodobý pokles zájmu, zejména o tuto oblast, se podle něj dá očekávat.

České aerolinie dnes vypraví jeden zpáteční let mezi Prahou a Nice. "V souvislosti s událostmi v Nice České aerolinie neregistrují ani zvýšený počet telefonátů cestujících na kontaktní centrum, ani zvýšený počet rušení letů či rezervací na lince ČSA do/z Nice nad rámec běžného denního provozu," uvedl mluvčí aerolinek Daniel Šabík. Provoz na tamním letišti podle něj není událostmi ovlivněn.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU