Průměrná sazba hypoték opět klesla. Nový rekord je 1,87 %

20.07.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Průměrná úroková sazba hypoték se v Česku v červnu dále propadla na dosavadní minimum 1,87 procenta. V květnu činila 1,89 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace. Počet sjednaných hypotečních úvěrů v červnu znovu stoupl, a to na 12.324. Také objem hypoték byl rekordní, když v červnu dosáhl 23,78 miliardy korun. V květnu bylo uzavřeno 10.831 nových hypoték v objemu 20,7 miliardy Kč.

"Před prázdninovými měsíci banky opět stihly sjednat rekordní objem nových úvěrů. Proti květnu se však sazby hypotečních úvěrů výrazně neměnily, průměrné sazby prohloubily nové minimum v důsledku změny tržních podílů. Na poli akčních nabídek se žádný velký boj nekonal. Spíše než na nové sazby se pak akční nabídky zaměřovaly také na ostatní související náklady, například odhady zdarma," komentoval čísla hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Za letošních šest měsíců si přišlo do bank zařídit hypoteční úvěr 55.266 lidí v objemu 106,7 miliardy korun. Ve stejném období loni sjednali lidé 55.079 smluv v celkovém objemu 90,685 miliardy korun. Rekordní tak může být i celý letošní rok.

V důsledku nízkých úrokových sazeb klesá také průměrná splátka úvěru. Poprvé za celou historii Hypoindexu se průměrná splátka milionového úvěru na 240 měsíců propadla pod 5000 korun, na 4999 korun měsíčně. Radost tedy podle Rajdla mohou mít nejen zájemci o nové hypotéky, ale také ti, kteří letos svůj hypoteční úvěr refinancují.

Posledním měsícem, kdy průměrná sazba hypoték vzrostla, byl loňský říjen, připomněl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Doba extrémně výhodných hypoték v ČR podle něj zdaleka nekončí. Naopak existuje další prostor k jejich poklesu. Existují totiž mnohem silnější tlaky na další snižování sazeb než na jejich zvyšování. Geopolitické riziko (kvůli teroristickým útokům, brexitu, tureckému puči, nejistotě spjaté s prezidentskými volbami v USA atd.) je na vysoké úrovni, dodal.

"Snižování úrokových sazeb, ke kterému dochází už od roku 2010, přidává do množiny potenciálních hypotečních klientů tisíce nových lidí každý měsíc. Čím je průměrná splátka nižší, tím si hypotéku může dovolit více lidí. Určitě se ještě dočkáme nových maxim," uvedl ředitel poradenské společnosti Chytrý Honza Jiří Paták. Výkonný ředitel Reality IQ Ondřej Mašín upozornil na to, že vyšší kupní síla klientů se projevuje v prodeji i dražších nemovitostí, které dříve zůstaly bez povšimnutí.

Ovšem rekordně nízké ceny hypoték vedou podle ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce k tomu, že ke svému bankovnímu poradci s žádostí o hypotéku míří stále více lidí. A to často i tací, pro které by koupě nemovitosti byla ještě před pár měsíci pouze nedosažitelným snem. Zájemci o vlastní bydlení totiž využívají i toho, že banky ve snaze zaparkovat někam volné peníze v minulých měsících výrazně polevily v posuzování jednotlivých žadatelů o hypoteční úvěr. Připomněl ale, že po pondělním zveřejnění zprávy České národní banky o vývoji úvěrových podmínek tento stav končí.

Riziko růstu sazeb a poklesu cen nemovitostí

Aktuální tržní situace, tedy kombinace extrémně nízkých sazeb a rostoucích cen nemovitostí, představuje pro většinu zadlužených domácnosti riziko. "Růst sazeb a pokles cen nemovitostí totiž pravděpodobně přijde ve stejnou dobu. Domácnostem tak mohou v krátké době vyrůst splátky hypotéky až o tisíce korun měsíčně a některé budou nuceny nemovitosti prodat. Tím budou vytvářet další tlak na pokles cen nemovitostí a cena, za kterou nakonec nemovitost prodají, nemusí stačit na pokrytí dluhu u banky," upozorňuje Jan Lener, ředitel komunikace Broker Consulting.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY