Čistý zisk Unipetrolu v pololetí klesl o 38 pct na 3 miliardy Kč

21.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol v pololetí meziročně klesl o 38 procent zhruba na tři miliardy korun. Tržby klesly o 32 procent na 38,2 miliardy korun. Důvodem byl další pokles ceny ropy a meziročně nižší prodeje petrochemických produktů kvůli nehodě na etylénové jednotce, která se stala v polovině loňského srpna. Firma dnes výsledky zveřejnila na svém webu.

V samotném druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně vzrostl o čtyři procenta na 3,1 miliardy korun. Tržby klesly o 37 procent na 20,6 miliardy korun. Analytici podobné výsledky očekávali.

Vedle nehody na etylénové jednotce ovlivnily výsledky pravidelná odstávka chemického areálu u Litvínova v březnu a dubnu a neplánovaná odstávka rafinérie v Kralupech od poloviny května. \"I přes mimořádnou událost v Kralupech jsme kombinací výroby v Litvínově a externími dodávkami schopni zásobovat naše zákazníky a trh tak není odstávkou rafinérie ovlivněn,\" uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Andrzej Modrzejewski.

Pozitivně se do vytvořeného zisku promítla platba pojistného v souvislosti s mimořádnou událostí na etylénové jednotce ve výši 3,9 miliardy korun, vyšší prodeje rafinérských produktů a také meziročně vyšší prodeje maloobchodního segmentu.

Podle Modrzejewského firma nyní dokončuje opravné práce na etylénové jednotce a v následujících týdnech začne s postupným najížděním výroby. \"V průběhu srpna předpokládáme zprovoznění osmi z deseti pecí, což by se mělo pozitivně promítnout do výsledků za třetí čtvrtletí,\" dodal. Firma očekává, že odhadovaný ušlý obchodní zisk za druhé čtvrtletí v důsledku havárie etylenové jednotky by měl přinést nárok na 1,3 miliardy Kč od pojišťovny. Tato částka není ve finančních výsledcích zahrnuta.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK