Živelní škody se dle pojišťoven letos zdvojnásobily

21.07.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Živelní pohromy způsobily klientům pojišťoven v prvním pololetí desítky tisíc škod v řádu několika miliard korun. Jde zhruba o dvojnásobek proti stejnému období loni. Za nárůstem stály hlavně květnové a červnové bouřky, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nejčastěji škody páchaly bouřky spojené s krupobitím, zatímco před rokem škodily spíše vichřice.

V letošním prvním pololetí nahlásili klienti České pojišťovně bezmála 14.000 živelních škod v předpokládané výši kolem miliardy korun. V prvním pololetí loni ČP řešila 14.200 škod za 527 milionů korun. "Nejvíce škod letos zatím způsobilo bouřkové počasí posledních několika týdnů. Z něj má zatím z celé republiky nahlášeno více než 9900 škod za 450 milionů korun," řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková. Ze živlů letos nejvíce škodilo krupobití - 5200 škod za 380 milionů Kč. Velká voda způsobila 2800 škod za 60 milionů, vichřice 1900 škod za 28 milionů a blesky 1450 škod za 15 milionů korun.

Kooperativa řešila 8900 pojistných událostí způsobených živly. Škody dosáhly 402 milionů Kč. Loni to za stejné období bylo 11.000 případů za 451 milionů Kč. "Největší škody našim klientům působily požáry, letos za 208 milionů Kč, loni to bylo 212 milionů Kč. Naopak v letošním roce klienty méně trápily vichřice, které způsobily škody za 45 milionů Kč. V prvním pololetí 2015 způsobily škody za 110 milionů Kč," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

"Loni si živly vybíraly volno, ale letos už o sobě opět dávají pořádně vědět. Za první půlrok jsme loni klientům kvůli živelním škodám zaplatili přes 276 milionů Kč, zatímco za stejné období letos už to bylo skoro půl miliardy. A tohle číslo ještě určitě naroste, protože lidé hlásí škody s určitým odstupem," uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Jen v havarijním pojištění a pojištění podnikatelů už letos zaplatila dvojnásobek částky, která z Allianz kvůli řádění živlů odcházela loni. Letos šlo hlavně o silná lokální krupobití z konce května. Loni se živly ozvaly v podobě několika vichřic, jež přicházely v lednu, na přelomu března a dubna a na začátku července.

Česká podnikatelská pojišťovna řešila více než 1300 pojistných událostí způsobených přírodními živly v objemu 60 milionů korun, což je meziročně dvojnásobek. Téměř 90 procent škod měla letos na svědomí vichřice a krupobití a také povodeň či záplava. "Největší škodu z letošních letních bouřek evidujeme z podnikatelského pojištění. Srážky s krupobitím a následným zaplavením areálu způsobily na zařízení obchodní společnosti škody přes pět milionů korun," dodala mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

Objem živelních škod, které klientům Generali způsobila velká voda, vichřice, požár nebo sníh se za pololetí meziročně více než zdvojnásobil. Zatímco v prvním pololetí loni to bylo 2600 škod za téměř 116 milionů korun, letos má hlášeno přes 2800 škod za 235 milionů korun.Největší nárůst objemu škod hlásí zemědělci. Loni v pololetí řešili likvidátoři převážně 40 menších zemědělských škod za 12 milionů korun. Letos to bylo 100 škod za 100 milionů Kč, podotkl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ