LED žárovky svítí jen v pětině českých domácnostech. Co lidi odrazuje?

25.07.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Koupit novou žárovku je dnes vyšší dívčí. Vedle několika typů osvětlení jsou v obchodech i různé značky. Výběr vhodného osvětlení tak není záležitostí na pět minut. K nejúspornějším zdrojům patří podle odborníků LED žárovky. Přesto do našich domovů ještě nemají úplně cestu otevřenou. Proč? A jak osvětlení vybrat ke své spokojenosti?

České domácnosti přecházejí na LED žárovky jen pomalu. Ukázal to nedávný průzkum portálu Elektřina.cz. Kombinaci úsporných LED a obyčejných žárovek přiznalo v domácnosti 64 procent z více než 750 dotázaných. Zhruba 11 procent lidí svítí klasickými žárovkami a jen pětina dotázaných využívá pouze LED žárovky.

Kolik korun ušetří 12 LED žárovek v domácnosti?

Průzkum ukázal, že si je naprostá většina lidí, asi 93 procent, vědoma, že LED žárovky mají delší životnost a jsou výrazně úspornější než klasická wolframová žárovka. Podle Ondřeje Valuštíka z portálu Elektřina.cz je od nákupu LED osvětlení odrazuje především výrazně vyšší pořizovací cena. Z průzkumu vyplynulo, že 39 procent dotázaných by za LED zdroje do celého domu zaplatilo maximálně 1 000 korun a dalších 42 procent uvedlo, že by za ně určitě nedali více jak 2 000 korun.

Je třeba dodat, že téměř 90 procent dotázaných uvedlo, že doma svítí 8 a více žárovkami. Asi 62 procent ve své domácnosti využívá víc než 12 kusů žárovek. „Při takovém počtu lidé sice musí počítat s určitou investicí, protože každá LED žárovka stojí i 200 korun a více. Nicméně vynaložené náklady se jim díky úspoře vrátí velice rychle, často již během prvního roku,” dodává Ondřej Valuštík.

Náklady na provoz LED osvětlení jsou podle odborníka i desetkrát nižší než u klasických žárovek. Znamená to, že při dvanácti žárovkách, které budou v provozu 3 hodiny denně, už bude ročně rozdíl téměř 3 500 korun. Pořizovací náklady na LED žárovky, které v domácnosti vydrží řadu let, přitom budou okolo 2 400 korun.

Srovnání: Investice versus úspory s LED žárovkami

ROČNÍ PROVOZ 12 KS LED ŽÁROVEK VS. 12 KS KLASICKÝCH ŽÁROVEK 

Druh Celková roční spotřeba Roční náklady na provoz Náklady na pořízení 12 ks žárovek

KLASICKÁ

(60W, 12 KS)

788,4 kWh

3 863 Kč

156

LED

(6W, 12 KS)

78,84 kWh

386 Kč

2400

Do LED žárovek investujete na začátku 2 400 Kč, ale již za jeden rok provozu ušetříte na spotřebě 3 477 Kč.

Zdroj: Elektřina.cz, V příkladu je počítáno s modelovou domácností, kde je 12 žárovek v provozu průměrně 3 hodiny denně. Počítáno je s průměrnou cenou elektřiny 4,90 Kč/kWh. Pořizovací cena byla13 Kč/ks u klasické žárovky a 200 Kč/ks u LED žárovky. 

Nepříjemné světlo, nízká životnost - stěžují si lidé na LED žárovky

Proti LED žárovkám se ale objevuje více argumentů, než je jen vysoká pořizovací cena. Je to například nepříjemné světlo nebo nízká životnost. Lidé si například stěžují, že s úsporným osvětlením nelze plnohodnotně nahradit 100 wattovou klasickou žárovku. To už dnes není tak úplně pravda. Úsporné osvětlení se stále vyvíjí a důležité je umět si dobře vybrat. Podívejme se na některé argumenty proti LED žárovkám podrobněji.

  •  Plnohodnotně nenahradí klasické osvětlení. Důležité je vybrat si dostatečně silný světelný zdroj. Místo wattů, podle kterých jsme kupovali klasické žárovky, je vybírejte podle lumenů. Pokud hledáte náhradu za klasickou 60 wattovou žárovku, pořiďte si osvětlení se 600 lumeny (lm), když 100 wattovou, tak s 1 000 lumeny. Ačkoli takto silné úsporné žárovky na trhu ještě před nějakou dobou nebyly, dnes už se objevují i velmi silná světla s 1 500 lumeny. 
  •  Nevydrží tolik, co slibují. O kvalitě rozhoduje cena. Pokud investujete do LED žárovky 50 korun, její životnost bude pravděpodobně nižší než u zdroje za 250 korun. Investice do značky se vyplatí, ačkoli i výjimky potvrzují pravidlo. Výrobci uvádějí průměrné hodnoty a je pravdou, že se poučili a začali uvádět nižší čísla. Například dnes už slibují životnost kolem 12 až 15 tisící hodin. Pokud vám žárovka svítí jen rok a potom přestane, neváhejte ji reklamovat. 
  •  Mají nepříjemnou barvu světla. Zatímco klasické žárovky měly jen jednu barvu světla, u úsporných zdrojů je jich více. Barvu vybírejte podle hodnoty kelvinů (K). Klasickým „edisonkám“ se nejvíce přibližuje hodnota 2 700 K, kdy žárovky svítí známým příjemným nažloutlým světlem. 
  •  Mají zvláštní tvar a závit. Je pravda, že namontovat si do dobového lustru moderní úspornou žárovku, působí zvláštně. Dnes už ale na trhu najdete úsporné osvětlení, které se designově podobá klasice. Na obalu žárovky hledejte informace o závitu E27.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ