Čtvrtletní zisk konglomerátu GE výrazně vzrostl, překonal odhady

22.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. července (ČTK) - Největší americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) ve druhém čtvrtletí zvýšil upravený zisk na akcii o zhruba 65 procent. K nečekaně lepšímu výsledku mu pomohl mimo jiné nárůst tržeb v divizi elektrické energie. Po očištění o některé položky firma za tři měsíce do konce června vydělala 51 centů na akcii, před rokem to bylo 31 centů na akcii.

Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali zisk 46 centů na akcii. Čistý zisk rozdělitelný mezi držitele kmenových akcií pak dosáhl 2,74 miliardy dolarů (67,2 miliardy Kč). Ve stejném období před rokem byla firma ve ztrátě.

Celkové příjmy se zvýšily o 15 procent na 33,49 miliardy dolarů (821,6 miliardy Kč), mimo jiné díky příjmu elektrárenské divize, který se zvýšil o 31 procent. Složité podmínky naopak podle firmy panovaly v divizi ropy a zemního plynu a v divizi dopravy.

Konglomerát loni zahájil transformaci, jejímž cílem je návrat k hlavním průmyslovým aktivitám, jako je letectví nebo energie. Firma se pod vedením generálního ředitele Jeffreyho Immelta snaží utlumit aktivity ve finančním sektoru a orientovat se na průmyslovou výrobu, například na letecký průmysl, ropný a plynárenský sektor nebo výrobu elektrické energie.

Když se GE zbavila většiny svých finančních aktivit GE Capital, přišla v uplynulém čtvrtletí o označení systémově důležité nebankovní finanční instituce. Tato změna jí uvolnila kapitál ve výši zhruba 18 miliard dolarů, který podnik hodlá vrátit akcionářům prostřednictvím odkupu akcií.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK