Libra klesla kvůli slabým údajům o britské ekonomice

22.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. července (ČTK) - Libra dnes výrazně oslabila kvůli údajům o poklesu podnikatelské aktivity v Británii. Dolar naopak posiloval díky vyhlídkám na růst úroků ve Spojených státech v době, kdy se od centrálních bank v jiných zemích očekává uvolňování měnové politiky.

Libra se vůči dolaru propadla o více než procento a dostala se pod 1,31 USD. Výsledky průzkumu společnosti Markit ukázaly, že podnikatelská aktivita v Británii v červenci klesla nejprudším tempem od roku 2009. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že pokles by po červnovém referendu o odchodu Británie z EU mohla zažít také celá britská ekonomika. \"Červenec ukázal dramatické zhoršení stavu ekonomiky,\" uvedl hlavní ekonom firmy Markit Chris Williamson.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval kolem 16:00 SELČ nárůst o 0,15 procenta na 97,135 bodu. Pohyboval se tak v blízkosti čtyřměsíčního maxima, na které vystoupil během středečního obchodování.

Analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman & Co upozornil, že nejnovější údaje o inflaci, průmyslové výrobě, maloobchodních tržbách a zaměstnanosti v USA překonaly odhady. To podpořilo očekávání, že americká centrální banka (Fed) by ještě v letošním roce mohla přikročit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK