Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 3,2 pct na 891 bodů

22.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v tomto týdnu opět posílily. Od minulého pátku stoupl index PX o 3,2 procenta na 891,4 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, nejvíce se naopak dařilo cenným papírům telekomunikačního operátora O2 CR, vyplývá z výsledků pražské burzy. Předchozí týden akcie stouply o 6,5 procenta.

\"Víkendový pokus o vládní převrat v Turecku trhy nějak výrazněji nepoznamenal. Prozatímní vyznění výsledkové sezony má spíše mírně příznivý tón. Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky nepřineslo pro trhy žádný impulz. I když indexy západní Evropy a USA spíše stagnovaly, burzy v regionu střední a východní Evropy byly zahrnuty nákupními objednávkami. V rámci pozitivní nálady se předvedla i domácí burza,\" popsal situaci na akciových trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla CME, která přišla o 8,2 procenta na 54,6 Kč. U společnosti nebyla žádná kurzotvorná informace. Nicméně očekávání výsledků, které budou zveřejněny příští týden, jsou relativně nízká, co se týče čistého zisku. Důvodem je zaúčtování jednorázové finanční ztráty kvůli svolání vlastních dluhopisů.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla O2 CR, která přidala 10,9 procenta na 239,7 Kč. Ani O2 CR nezaznamenala kurzotvornou informaci. \"Nicméně zde odhadujeme, že se technicky zmírňuje předešlý negativní trend. Současně budou příští týden zveřejněny výsledky a poté bude moci opětovně začít odkup vlastních akcií. Jen připomínáme, že společnost pozastavuje odkup vlastních akcií zhruba měsíc před zveřejněním výsledků,\" uvedl Vaníček.

Příští týden se investoři zaměří na výsledkovou sezonu, zasedání americké centrální banky Fed a zveřejnění zátěžových testů evropského bankovního sektoru. Středeční zasedání Fedu by nemělo přinést významnější informace. Změna sazeb není trhem očekávána. \"Nadále zůstáváme mírně pozitivně naladěni,\" upozornil analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK