AB InBev kvůli slabší libře zvýšil nabídku na převzetí SABMilleru

26.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. července (ČTK) - Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev zlepšila v reakci na pokles kurzu libry podmínky plánovaného převzetí konkurenta SABMiller. Firma dnes oznámila, že podle nových podmínek zaplatí za každou akcii SABMilleru 45 liber v hotovosti namísto dříve uváděných 44 liber. Nová nabídka celý podnik ohodnocuje na zhruba 79 miliard liber (2,5 bilionu Kč).

Libra výrazně oslabila po referendu, v němž se obyvatelé Británie v červnu překvapivě vyslovili pro vystoupení své země z Evropské unie. Nynější podmínky transakce jsou podle společnosti AB InBev konečné. Podnik minulý týden potvrdil, že nadále počítá s dokončením převzetí SABMilleru v letošním roce.

Pivovar AB InBev se na převzetí svého rivala SABMiller dohodl v loňském roce. Letos v květnu transakci schválila Evropská komise. Podmínkou souhlasu je ale prodej pivovarnických aktivit SABMilleru v Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického rivala Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má skupina zhruba 200 značek z celého světa, předloni koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarnickou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK