Ministr Mládek navrhne vládě půjčku pro OKD 700 milionů korun

26.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 26. července (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) předloží ve středu vládě návrh půjčit těžební firmě OKD, která je v insolvenci, 700 milionů korun. Půjčí je státní podnik Prisko, zajištěny budou pohledávkou zařazenou do konkurzní podstaty. Ministr to dnes řekl na tiskové konferenci v Ostravě. Uvedl, že rovněž navrhne postátnění báňské záchranné služby, jež je nyní dceřinou firmou OKD. Stát ji buď odkoupí, nebo ji státní podnik Diamo založí znovu.

\"Je velmi důležité, aby zítra (ve středu) ten materiál prošel. Státní podnik Prisko půjčí 700 milionů korun OKD v insolvenci. Bude to mít zajištěno pohledávkou za podstatou, čili tou nejbezpečnější pohledávkou. To by mělo zajistit fungování firmy minimálně do konce roku,\" řekl Mládek.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden rovněž mluvil o tom, že v návrhu předkládaném vládě bude částka 700 milionů korun, kterou podle něj firma možná ani nebude celou potřebovat a měla by jí vyjít i na příští rok. Pohledávky za majetkovou podstatou se podle insolvenčního zákona uspokojují v plné výši kdykoli po rozhodnutí o úpadku. V úpadku je OKD od června.

\"Považuji za strašně důležité udržet OKD i v insolvenci jako takzvaný going concern - fungující podnik,\" řekl ministr Mládek. O osudu OKD budou v srpnu rozhodovat věřitelé a soud. Podnik může jít do konkurzu, nebo do reorganizace, kterou podporuje vedení OKD i moravskoslezská tripartita. Podle Mládka hrozí, že pokud by šla firma do konkurzu, správce by propustil většinu zaměstnanců, jichž je nyní i s dodavatelskými pracovníky ve firmě zhruba 12.000.

Pravděpodobně by si jich tam nechal méně než 1000, míní ministr. \"Bylo by velmi obtížné jakoukoli těžbu znovu obnovit. Považuji za povinnost udělat všechno pro to, aby se toto nestalo,\" řekl Mládek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK