Světová banka zvýšila odhad cen ropy na letošní rok

26.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. července (ČTK) - Světová banka (SB) zvýšila odhad cen ropy pro letošní rok na 43 dolarů za barel, zatímco dosud čekala průměrnou cenu 41 dolarů. Banka dnes uvedla, že tím reaguje na výpadky v dodávkách suroviny a na silnou poptávku po surovině ve druhém čtvrtletí. Od dubna do června se ceny zvýšily o 37 procent.

Za růstem cen ve druhém čtvrtletí jsou hlavně výpadky v těžbě způsobené lesními požáry v Kanadě a sabotážemi ropné infrastruktury v Nigérii.

\"Ve druhé polovině roku 2016 očekáváme míně vyšší ceny ropy. Příliš vysoká nabídka na trhu se totiž zmenšuje,\" poznamenal k výhledu ekonom SB John Baffes. \"Zásoby ale zůstávají vysoké, jejich pokles bude určitou dobu trvat,\" dodal.

Světová banka dnes rovněž předpověděla, že ceny mnoha komodit v letošním roce klesnou, a to kvůli trvale zvýšené nabídce. V případě průmyslových komodit, které zahrnují energii, kovy a zemědělské suroviny, tlačí ceny dolů rovněž slabé vyhlídky růstu na rozvíjejících se trzích a ve vyspělých ekonomikách.

Ceny energií, které zahrnují ropu, zemní plyn a uhlí, by se letos měly podle SB v průměru snížit o 16,4 procenta. Jejich pokles by však měl být mírnější než propad o více než 19 procent, který Světová banka předpovídala v dubnu.

U cen kovů banka očekává pokles o 11 procent, což by byl prudší pokles než 8,2 procenta, který banka předpovídala v dubnu. Za zhoršením výhledu je slabší poptávka a naopak zprovoznění nových kapacit. Ceny zemědělských komodit se naopak sníží méně, než banka čekala. Příčinou je nižší úroda v Jižní Americe a stabilnější poptávka po biopalivech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK