IHNED:Po puči v Turecku může Česká exportní banka přijít o 12 mld

26.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Po pokusu o puč v Turecku je ohrožena půjčka státní České exportní banky 12 miliard korun na stavbu turecké elektrárny Yunus Emre. Uvedl to dnes server IHNED.cz. Stavbu provádí česká skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) pro tureckou firmu Adularya ze skupiny Naksan. Manažery Naksanu nyní podle serveru turecká policie zatkla kvůli údajnému spojení s pučisty. Výstavbu elektrárny provázejí problémy delší dobu, její dokončení bylo několikrát odloženo.

Turecká vláda ze zosnování puče obviňuje duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA. Jeho příznivce v Turecku se vláda snaží odstranit v rámci rozsáhlých čistek a podle IHNED.cz byli z podpory Gülena obviněni i vrcholoví manažeři holdingu Naksan. Pokud by kvůli tomu projekt elektrárny zkrachoval a dvanáctimiliardová půjčka z Česka nebyla splacena, ztráty by musela pokrýt česká státní exportní pojišťovna EGAP, píše server.

Situaci už řeší tuzemské ministerstvo zahraničí. \"Je to vše velice čerstvé, chceme a musíme jednat s tureckou stranou,\" řekl serveru náměstek ministra Martin Tlapa. Dnes se proto sešel s tureckým velvyslancem a česká ambasáda v turecké Ankaře chce jednat s tamními ministerstvy energetiky a spravedlnosti.

Tepelná elektrárna Yunus Emre se staví od roku 2010 a termín jejího dokončení se několikrát odkládal. Podle VMG byly důvodem odkladů potíže turecké strany s plněním podmínek financování od České exportní banky. Česká média uváděla v roce 2014, že exportní banka pozastavila čerpání půjčky na stavbu kvůli sporu českých a tureckých firem o navyšování nákladů. Elektrárna zprovoznila podle vítkovických strojíren letos v lednu první blok, a začala dodávat proud. Termín dokončení celé elektrárny ale stále nebyl podle tehdejších informací znám.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK