Prodeje u Apple klesly, ale méně než se čekalo

26.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cupertino (USA) 26. července (ČTK) - Prodeje chytrých telefonů iPhone společnosti Apple klesaly druhé čtvrtletí za sebou, nicméně patnáctiprocentní pokles byl nižší než nejhorší obavy. Celkové tržby společnosti poklesly ve třetím čtvrtletí fiskálního roku, končícím 25. června, o 14,6 procenta. Klesaly rovněž v druhém čtvrtletí po sobě, uvedla agentura Reuters..

Apple uvedl, že v třetím čtvrtletí prodal 40,4 milionu iPhonů, zatímco podle průzkumu firmy FactSet StreetAccount předpovědi analytiků v průměru počítaly s 40,02 milionu.

V předchozím čtvrtletí ohlásil Apple pokles prodejů chytrých telefonů o 16,3 procenta, což byl první pokles od roku 2007.

Prodeje iPhonů tvoří zhruba dvě třetiny celkových tržeb nejcennější veřejně obchodované společnosti.

Čtvrtletní čistý zisk společnosti Apple klesl o 27 procent na 7,8 miliardy dolarů, zatímco tržby ve výši 42,36 miliardy dolarů předčily očekávání analytiků (42,09 miliardy dolarů). Tržby z Číny, která svého času představovala hnací motor dalšího růstu společnosti, se zmenšily o 33,1 procenta, zatímco před rokem ve stejné době vykázaly růst o 112,4 procenta. V předchozím druhém čtvrtletí klesly o skoro 26 procent.

Podnikání společnosti ve službách, zahrnující App Store, Apple Pay, iCloud a další, dosáhlo příjmu téměř šesti miliard dolarů, což představovalo meziroční růst o 18,9 procenta.

Společnost pro čtvrté čtvrtletí, končící v září, předpovídá tržby ve výši 45,5 až 47,5 miliardy dolarů, což je více než průměrný odhad Wall Streetu (45,71 miliardy dolarů). Předpověď nejspíše zahrnuje nejméně první víkend prodeje řady iPhone 7, který chce firma spustit v září.

Od začátku roku až do úterního závěru obchodování akcie Apple poklesly o 8,2 procenta, dodal Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK