Počet dolarových milionářů v ČR stoupl o osm pct na 23.200 lidí

27.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než osm procent na rekordních 23.200 lidí. Celosvětový růst byl o 4,9 procenta na 15,4 milionu. K rychlému růstu v ČR přispívá růst HDP, státní úspory a růst cen nemovitostí. Vyplývá to ze zprávy ohledně světového bohatství, kterou dnes prezentovala na tiskové konferenci společnost Capgemini.

Světové bohatství dolarových milionářů dosáhlo loni 58,7 bilionu dolarů. Od roku 1996 vzrostlo čtyřnásobně a při současném mírném růstu dosáhne do roku 2025 hranice 100 bilionů dolarů, odhaduje Capgemini.

Zatímco světové bohatství dolarových milionářů loni vzrostlo o čtyři procenta, bohatství v Asii a Tichomoří stouplo o deset procent, což z tohoto regionu dělá oblast s největším bohatstvím. Vůbec poprvé se tak region Asie a Tichomoří dostal v počtu dolarových milionářů i jejich bohatství před Severní Ameriku.

Loni bylo v Asii a Tichomoří 5,1 milionu dolarových milionářů a jejich bohatství činilo 17,4 bilionu dolarů. V Severní Americe jich bylo 4,8 milionu s celkovým bohatstvím 16,6 bilionu dolarů.

V Asii a Tichomoří se v uplynulém desetiletí zdvojnásobilo bohatství dolarových milionářů i jejich počet. Pokud trhy v této oblasti porostou i nadále tak výrazně jako mezi lety 2006 až 2015, budou do deseti let v této oblasti dvě pětiny světového bohatství, tedy více než v Evropě, Latinské Americe, Středním východě a Africe dohromady. Japonsko a Čína jsou důležitým tahounem celosvětového růstu a loni si tyto státy připsaly téměř 60 procent globálního růstu počtu dolarových milionářů.

Dolaroví milionáři jsou definováni jako ti, kteří mají investovatelné jmění jeden milion dolarů a více, a to bez hodnoty hlavního bydliště, sběratelských předmětů, spotřebního materiálu a zboží dlouhodobé potřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK