HDP Británie díky průmyslové výrobě zrychlil růst na 0,6 procenta

27.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. července (ČTK) - Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) Británie ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 0,6 procenta z 0,4 procenta v prvních třech měsících roku. Ve své předběžné zprávě to dnes uvedl tamní statistický úřad. Ekonomové očekávali, že tempo růstu zůstane stejné jako v prvním čtvrtletí. Ekonomiku podpořila hlavně průmyslová výroba, která zaznamenala největší vzestup od roku 1999.

Solidní růstové tempo se ale kvůli ekonomickým otřesům v důsledku takzvaného brexitu nemusí ve zbývající části roku udržet. Většina ekonomů, které minulý týden oslovila agentura Reuters očekává, že britská ekonomika po hlasování o vystoupení Británie z EU sklouzne do recese.

Britský ministr financí Philip Hammond dnes řekl, že on i centrální banka podniknou veškeré nezbytné kroky na podporu ekonomiky.

\"Dnešní údaje o hrubém domácím produktu ukazují, že britská ekonomika má pevné základy... a je tedy jasné, že rozhovory o vystoupení z EU zahájíme z pozice ekonomické síly,\" poznamenal ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK