Kofola letos ukončí výrobu v jednom ze tří závodů v Polsku

27.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Krnov (Bruntálsko) 27. července (ČTK) - Nápojářská společnost Kofola do konce letošního roku ukončí výrobu v jednom ze tří závodů v Polsku. Jde o pobočku Bielsk Podlaski, ze které propustí 137 zaměstnanců. To je zhruba čtvrtina lidí, které Kofola v Polsku zaměstnává. Jedním z důvodů ukončení výroby je zvyšující se cenový tlak na polském trhu. Výroba se nyní soustředí ve dvou zbývajících závodech. ČTK to sdělila mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová.

V polských závodech skupiny Kofola se vyrábějí pouze nápoje pro polský trh. Uzavření závodu v Bielsk Podlaski tak nemá žádný vliv na výrobu nápojů v jiných zemích, kde skupina Kofola působí.

O ukončení výroby dnes rozhodlo představenstvo HOOP Polska. Organizační změny se plánují od srpna do prosince. O budoucnosti výrobního závodu a jeho zařízení zatím nebylo rozhodnuto. Společnost zvažuje možnosti jeho dalšího využití pro provoz zcela nových a odlišných aktivit, či případný prodej celého areálu.

"Abychom udrželi pozici na trhu, musíme omezit počet výrobních závodů, čímž významně snížíme náklady a zjednodušíme logistiku. Jedině tak budeme schopni dále obstát v tvrdé konkurenci," uvedla předsedkyně představenstva HOOP Polska Simona Nováková. Dodala, že výrobní kapacity zbylých dvou závodů v Kutnu a Grodzisku Wielkopolském zajistí bezproblémové pokračování výroby a dodávek.

HOOP Polska dnes nahlásila pracovnímu úřadu hromadné propouštění. Podle odhadů půjde o 137 lidí různých profesních skupin. Společnost chce propuštěným zaměstnancům usnadnit nalezení nové práce. Vytvořila kvůli tomu program na podporu celého týmu i jednotlivých zaměstnanců a nechala vypracovat studii místního trhu práce, která vytipuje firmy s možným zájmem o nové zaměstnance.

Kofola je nyní jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Dosud měla osm výrobních závodů, kromě Polska ještě v Česku, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola. V licenci Kofola vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina.

Skupině Kofola v loňském roce stouply tržby meziročně o 14,6 procenta na 7,19 miliardy korun, provozní zisk jí vzrostl o 33,1 procenta na 589 milionů. Společnost zaměstnává zhruba 2000 lidí, z toho asi 700 v Česku. Většinovým vlastníkem je společnost KSM Investment patřící rodině Samarasů, kterou na venek zastupuje především předseda představenstva Janis Samaras. Loni Kofola přestěhovala z Polska do Česka sídlo mateřské společnosti.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK