Pojišťovny vybraly letos na pojistném 60,8 mld. Kč, o dvě pct víc

27.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Český pojistný trh v prvním pololetí mírně zrychlil růst. Pojišťovny vybraly na pojistném 60,8 miliardy Kč, což je o dvě procenta meziročně více. Životní pojištění kleslo o 2,2 procenta, naopak neživotní pojištění vzrostlo o 4,5 procenta. ČTK to dnes sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o procento na 116 miliard Kč.

K růstu neživotního pojištění přispělo zejména havarijní pojištění, které stouplo o téměř deset procent. \"Narůst pojištění v havarijním pojištění je potěšující zprávou. Lidé si více uvědomují, že škody, které vznikají na vlastním vozidle a které jsou způsobené nejčastěji havárií, ale i živly, vandalismem, odcizením nebo střetem se zvěří, je lepší pokrýt vhodným pojištěním, než výrazně zatížit rodinný rozpočet,\" uvedl výkonný ředitel asociace Jan Matoušek.

Svůj majetek si více chrání i podnikatelé. Tříprocentní meziroční nárůst počtu smluv i celkového objemu pojistného v pojištění podnikatelských rizik svědčí podle Matouška o jejich větší odpovědnosti i o příznivém vývoji české ekonomiky.

Životní pojištění dál klesá, tempo poklesu však zpomalilo ze 3,4 procenta v prvním čtvrtletí. Vyšší pokles pokračuje u produktů s jednorázově placeným pojistným, konkrétně o 30 procent. U produktů s běžně placeným pojistným představuje aktuální pokles 0,8 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK