ÚOHS pravomocně zrušil soutěž na rychlíky z Plzně do Mostu

27.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. července (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pravomocně zrušil soutěž na provoz rychlíků mezi Plzní a Mostem. Předseda ÚOHS Petr Rafaj tak potvrdil prvostupňové rozhodnutí z loňského podzimu a nevyhověl rozkladu ministerstva dopravy. Vyplývá to z rozhodnutí, které úřad zveřejnil na svém webu. Aktuální stanovisko ministerstva ČTK zjišťuje. Ministerstvo po nepravomocném rozhodnutí o zrušení tendru avizovalo, že zkusí zadat provoz vlaků napřímo, a to společnosti GW Train Regio, která podala ve zrušené soutěži nejvýhodnější nabídku.

Soutěž napadly u antimonopolního úřadu České dráhy. Podle nich nastavení nabídkového řízení bylo diskriminační, neboť obsahovalo ustanovení, podle něhož není možno režijní jízdné promítnout do výše kompenzace. Dráhy byly při takto vypsané soutěži podle ÚOHS znevýhodněny, protože na rozdíl od ostatních firem musí režijní jízdenky ze zákona uznávat, což by mělo dopad na konkurenceschopnost nabídky vůči ostatním uchazečům. \"Tento postup mohl ovlivnit výběr nejvýhodnější nabídky,\" konstatoval ÚOHS.

Ministerstvo dopravy chtělo zadat vítězi soutěže provoz rychlíků od letošního prosince na 15 let. Firma GW Train Regio nabídla mezi pěti uchazeči nejnižší cenu kompenzace, tedy 75 korun za kilometr. Je to zhruba o 13 korun méně, než stát doplácel Českým drahám. Když ÚOHS nepravomocně soutěž zrušil, ministerstvo se rozhodlo, že zadá této firmě linku napřímo a již začátkem roku se s ní dohodlo. Zda se na tomto nic nemění, ČTK nyní zjišťuje.

Pokud by začal na lince, kde ve všední dny jezdí pět párů rychlíků, jezdit soukromý dopravce, šlo by o premiéru soukromého dopravce na státem objednávané lince. Dosud jezdí soukromníci pouze na osobních vlacích na objednávku některých krajů, rychlíky jezdí pouze na komerční riziko. České dráhy podle mluvčího Radka Joklíka požádaly o přidělení kapacity zmíněné dopravní cesty. \"Jsme připravení s ministerstvem jednat o dalším poskytování služeb na této lince,\" uvedl dnes na dotaz ČTK Joklík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK