České bezpilotní letouny se budou licenčně vyrábět v Číně

27.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Jedno z největších civilních bezpilotních letadel na světě společnosti Primoco UAV z ČR se bude vedle Česka licenčně vyrábět v Číně v kooperaci s koncernem China VAST. Továrna pro letoun Primoco UAV bude součástí nové zóny pro leteckou výrobu, která v Číně vzniká. Zástupci Primoco o tom informovali ČTK.

Základní dokumenty o připravované licenční výrobě v Praze podepsal generální ředitel China Vast Wang Ťien-ťün a generální ředitel Primoco Ladislav Semetkovský. Transakci zajišťuje poradenská společnost NKBD Group se sídlem v Londýně.

Letoun Primoco UAV se začal sériově vyrábět po dvouletém vývoji v únoru 2016. V Česku by mělo vznikat 100 letounů ročně. Dodací doba je pět měsíců a cena začíná na 1,6 milionu Kč. Jde o civilní bezpilotní letoun schopný létat zcela samostatně, podle naprogramovaných letových plánů. K jeho klíčovým vlastnostem patří zejména jeho velikost, má rozpětí křídel 4,9 metru a délku 3,7 metru. Jeho výdrž je až deset hodin. Lze ho osadit přídavnými zařízeními od deseti do 50 kg. Uplatnění tak nachází zejména v energetice, zemědělství, při pátracích a záchranářských akcích.

Primoco UAV se sídlem v Praze je součástí investiční společnosti Primoco Investments. Ta se zaměřuje na investice do informačních technologií a médií. Byla založena v roce 2006 s geografickým zaměřením na střední a východní Evropu a Ruskou federaci. Zakladatel Ladislav Semetkovský dříve vlastnil firmu Media Online Limited, která vydávala portály o bydlení a stavbách. V roce 2007 prodal všechny vydavatelské aktivity finskému koncernu SanomaWSOY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK