Zisk Mitsubishi prudce klesl kvůli aféře kolem údajů o spotřebě

27.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. července (ČTK) - Provozní zisk japonské automobilky Mitsubishi Motors se v prvním finančním čtvrtletí končícím v červnu meziročně propadl o 75 procent na 4,6 miliardy jenů (1,1 miliardy Kč). Její odbyt na domácím trhu totiž těžce zasáhl skandál kolem manipulací s údaji o spotřebě pohonných hmot.

Provozní zisk podniku byl nicméně překvapením pro analytiky, kteří podle agentury Reuters počítali se ztrátou 140 milionů jenů. Automobilka dnes potvrdila, že v celém finanční roce očekává v důsledku skandálu čistou ztrátu 145 miliard jenů (téměř 34 miliard Kč).

Mitsubishi letos přiznala, že její zaměstnanci u některých modelů manipulovali s testy spotřeby pohonných hmot a nadhodnocovali efektivitu využití paliva. Skandál zahrnuje pouze automobily prodávané v Japonsku.

Manipulace se týkaly rovněž modelů, které Mitsubishi vyráběla pro automobilku Nissan Motor. Ta po vypuknutí skandálu koupila v Mitsubishi zhruba třetinový podíl a stala se jejím největším akcionářem.

Společnost Nissan dnes oznámila, že její provozní zisk se v prvním finančním čtvrtletí snížil o devět procent na 175,8 miliardy jenů. Zaznamenal tak první pokles za pět čtvrtletí. Firma se kromě dopadu skandálu Mitsubishi na domácí odbyt potýkala rovněž s negativními důsledky silnější domácí měny.

Americký dolar se vůči japonskému jenu od začátku letošního roku propadl o zhruba 12 procent. Silný kurz domácí měny podkopává konkurenceschopnost podniků na zahraničních trzích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK