Fed úroky nezměnil, hospodářská rizika podle něj polevila

27.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. července (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 0,25 až 0,50 procenta. Uvedla však, že krátkodobá rizika pro hospodářský výhled Spojených států se zmírnila. Podle agentury Reuters tak otevřela dveře dalšímu zpřísnění měnové politiky v příštích měsících.

Centrální banka rovněž uvedla, že americká ekonomika roste mírným tempem. Poukázala na červnové oživení tvorby pracovních míst i na silný růst výdajů domácností. \"Krátkodobá rizika pro ekonomický výhled se zmenšila,\" uvedli vedoucí představitelé Fedu po skončení dvoudenního zasedání.

Fed loni v prosinci přikročil ke zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu z rekordního minima 0,0 až 0,25 procenta, na kterém ji v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držel po sedm let. Další zvyšování úroků ho však donutily odložit obavy ohledně vývoje světové ekonomiky, výkyvy na finančních trzích a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK