Americké akcie uzavřely bez výraznějších změn

27.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech uzavřely dnešní obchodování bez výraznějších změn. Americká centrální banka (Fed) podle očekávání nepřikročila ke zvýšení své základní úrokové sazby, otevřela však dveře zpřísňování měnové politiky v příštích měsících. Akcie technologických společností posilovaly v čele s firmou Apple.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal pouhých 0,01 procenta a uzavřel na 18.472,17 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,12 procenta na 2166,58 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,58 procenta na 5139,81 bodu.

Fed ponechal svůj základní úrok v pásmu 0,25 až 0,50 procenta. Zároveň však uvedl, že krátkodobá rizika pro hospodářský výhled Spojených států se zmírnila. \"Fed představil velmi povzbudivé hodnocení americké ekonomiky, což je prvním krokem k přípravě trhů na další zvýšení úroků,\" upozornil finanční analytik Greg McBride ze společnosti Bankrate.com.

Cena akcií společnosti Apple dnes stoupla o 6,6 procenta poté, co čtvrtletní prodej jejích telefonů iPhone překonal očekávání analytiků. Vzhůru zamířily rovněž akcie výrobce letadel Boeing, jehož čtvrtletní ztráta byla nižší, než se předpokládalo. Akcie společnosti Coca-Cola naopak oslabovaly kvůli neuspokojivým čtvrtletním tržbám a celoročnímu výhledu.

Na devizovém trhu japonský jen oslabil vůči dolaru kvůli zprávě o překvapivě rozsáhlých opatřeních japonské vlády na podporu ekonomiky. Vládní plán zvyšuje tlak na japonskou centrální banku, aby na svém pátečním zasedání přispěla ke stimulaci hospodářského růstu dalším uvolněním měnové politiky.

V závěru obchodování v New Yorku vykazoval japonský jen vůči dolaru pokles o 0,8 procenta na 105,52 JPY/USD. Euro si však vůči dolaru připisovalo 0,3 procenta na 1,1017 USD/EUR, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK