Bankovní asociace zhoršila odhad růstu ekonomiky

28.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zhoršila odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos nově počítá s růstem hrubého domácího produktu o 2,3 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes ČBA zveřejnila. V předchozí dubnové prognóze asociace odhadovala růst ekonomiky letos o 2,4 procenta a příští rok o 2,8 procenta.

\"Česká ekonomika v roce 2016 mírně zpomaluje, ale tento vývoj je ve světle mimořádného výsledku loňského roku příznivý. Navíc data za první čtvrtletí, kdy růst HDP dosáhl tří procent, naznačila, že zpomalení nebude nijak dramatické,\" uvedl investiční stratég Raiffeisenbank Michal Brožka.

Růst ekonomiky letos i příští rok bude podle prognózy ČBA podpořen především spotřebitelskou poptávkou.

Průměrná míra inflace by letos podle asociace měla být 0,6 procenta, zatímco v dubnu počítala s inflací 0,7 procenta. Pro příští rok ponechala odhad na 1,8 procenta. Průměrná míra nezaměstnanosti by pak měla letos činit 5,6 procenta a příští rok klesnout na 5,3 procenta.

Nová prognóza přitom již podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře počítá se snížením exportu kvůli slabší poptávce v eurozóně a snížením poptávky po českém vývozu ze strany Velké Británie. \"Samotný vliv brexitu na výkon eurozóny je očekáván v řádu 0,2 až 0,4 procentního bodu,\" uvedl Sklenář. Od Velké Británie lze podle něj očekávat slabší poptávku po automobilech, a to především kvůli zvýšeným obavám britských domácností i podnikatelů z budoucí hospodářské situace.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 2,5 procenta, příští rok o 2,6 procenta. Česká národní banka v květnové prognóze očekává letos růst ekonomiky o 2,3 procenta a v roce 2017 o 3,4 procenta. Novou prognózu banka zveřejní příští týden ve čtvrtek.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků osmi tuzemských bank.

Ukazatel 2016 2017 Růst reálného HDP (%) 2,3 2,6 Podíl nezaměstnaných osob (MPSV): průměr (%) 5,6 5,3 Míra inflace: CPI (%) průměr 0,6 1,8 Růst bankovních úvěrů domácnostem (%) 7,2 5,5 Růst bankovních úvěrů (nefinančním) podnikům (%) 6,0 5,0

Zdroj: ČBA

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK