Ve Znojmě začala druhá část prací na stavbě obchvatu

28.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Znojmo 28. července (ČTK) - Slavnostním poklepem základního kamene dnes začala dlouho očekávaná stavba druhé části silničního obchvatu Znojma. Tříletá stavba vyjde na 264 milionů korun. Ani tak ale nebude obchvat celého města hotový, protože část se nemůže dostavět kvůli letošnímu rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Město podle soudu vymezilo v územním plánu trasu silnice republikového významu, což není možné vzhledem k neexistenci krajských zásad územního rozvoje.

Stavba se několikrát odkládala. Se zahájením se počítalo už loni, potom se hovořilo o letošním dubnu. Trasa, jejíž budování dnes začalo, bude mít délku 3,5 kilometru. Výběrové řízení vyhrála společnost SDS Exmost.

Obchvat má ulevit dopravě ve Znojmě, kde se často tvoří zácpy. \"Vybudováním obchvatu dojde také ke zvýšení plynulosti dopravy,\" uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa. Kdy bude celý obchvat hotový, zatím není jasné, protože k tomu je potřeba napojení na Suchohrdelskou ulici. V přípravě této části však nelze pokračovat kvůli tomu, že trasu v územním plánu zrušil Krajský soud v Brně. Nelze tedy získat ani územní rozhodnutí.

Tranzitní doprava centrum Znojma sužuje řadu let. Silnice totiž slouží jako spojnice Čech od Prahy směrem do Rakouska a dále do Slovinska a Chorvatska. Denně centrem Znojma projede zhruba 25.000 aut, obchvat by jich mohl odvést podle odhadů 10.000. S kompletním obchvatem, který obkrouží město od severu na východ a jih, se počítá až dlouho po roce 2020.

V rámci přípravných prací na druhou část obchvatu museli stavebníci přemístit i některé drobné sakrální stavby. Například socha sv. Josefa musela být včetně podstavce sejmuta. Nyní je v sochařském ateliéru, kde bude zrestaurována. Později se vrátí asi sto metrů od svého původního místa. Stavebníci budou muset na trase přestěhovat ještě jednu kapličku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK