Energetické štítky zdobí i profesionální lednice. Kolik s nimi podnikatelé ušetří?

01.08.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Je to už dvacet let, co Evropská unie zavedla energetické štítky pro chladničky a mrazničky pro domácnosti. Nyní se štítkování spotřebičů rozšiřuje i na profesionální chladicí techniku. Energeticky náročné spotřebiče se dnes používají téměř v každém hotelu, supermarketu, restauraci nebo jídelně. Kolik úsporné modely ušetří?

Nově prodávané elektrické skladovací chladničky a mrazničky musí být od začátku července letošního roku označené dobře viditelným energetickým štítkem. Ten obsahuje například informace o spotřebě nebo energetické třídě, která označuje, jak moc je spotřebič úsporný. „Jsou to dobré zprávy, pokud vezmeme v úvahu pozitivní dopad, který mělo energetické štítkování na trh se spotřebiči. Potenciální možnosti úspor na komerčním a profesionálním trhu zatím zůstávají nevyužité,“ říká Michal Staša ze SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s.,

Průměrná chladicí technika často spotřebuje zbytečně velké množství energie, což pro firmu znamená vysoké náklady navíc. „Spotřeba energie neúčinné chladicí techniky může být snížena o 30 až 50 procent, pokud místo ní začnete používat energeticky nejúčinnější spotřebiče. V některých případech mohou energeticky účinné přístroje s dvířky ušetřit za dobu své životnosti i řádově desítky tisíc korun. Vzhledem k tomu, že většina profesionálů používá více než jeden spotřebič, jsou možnosti úspor obrovské,“ dodává Michal Staša.

Jak vypadá energetický štítek pro profi ledničky?

Smyslem nového energetického štítku pro komerční lednice a mrazáky je podobně jako v případě spotřebičů pro domácnosti usnadnění výběru při nákupu. Štítek umožňuje rozpoznat energeticky účinné modely, a to prostřednictvím technických informací, jako je energetická třída a roční spotřeba energie, užitný objem nebo klimatická třída.

„Samotný štítek ale nedostačuje k tomu, aby bylo zajištěno zvýšení energetické účinnosti. Proto v pozadí funguje ještě nařízení o ekodesignu. Toto nařízení udává povinné požadavky na minimální energetickou účinnost. Díky kombinaci těchto nástrojů tak dochází ke zvýšení energetické účinnosti dané skupiny produktů,“ vysvětluje Michal Staša.

Štítkování a ekodesign mohou mít podle odborníka pozitivní dopady na rozpočet spotřebitele. „U produktové skupiny domácích chladniček vešly předpisy v platnost před více než dvaceti lety. V té době dosahoval průměrný model energetické třídy C nebo D. Dnes je průměrnou chladničkou pro domácnost model se třídou A++, který je čtyřikrát účinnější než modely před dvaceti lety. Podobné dopady se očekávají i u profesionálních elektrických spotřebičů,“ dodává.

Úsporné modely profesionální chladicí techniky

Úspornými spotřebiči pro profesionály se už více než rok zaobírá také evropský projekt ProCold. Aby bylo možné určit nejlepší dostupné produkty, byla vyvinuta přísná výběrová kritéria pro energetickou účinnost, ale také pro kvalitu chladiv. Projekt se snaží navýšit podíl energeticky nejúčinnějších produktů na trhu. Proto je v kontaktu s více než tisícovkou zainteresovaných osob – s výrobci, přímými uživateli, servisními společnostmi, veřejným sektorem – a to jak na národní, tak na mezinárodní úrovni.

„Projekt ProCold rovněž propaguje užívání ekologických chladiv. Určuje se tzv. potenciál globálního oteplování (GWP), který udává skleníkový efekt přepočítaný na úroveň efektu CO2. U ekologických chladiv je menší než 5, zatímco mnoho chladicích spotřebičů stále ještě využívá chladiva, která mají potenciál globálního oteplování až 4 000,“ uvádí Michal Staša. Projektu se účastní devět partnerů z Francie, Itálie, Rakouska, Portugalska, Švédska, Švýcarska a České republiky.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ