Zisk cestovní kanceláře Thomas Cook se ve čtvrtletí propadl

28.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. července (ČTK) - Britské cestovní kanceláři Thomas Cook klesl základní provozní zisk ve třetím finančním čtvrtletí o 93 procent na dva miliony liber (64,1 milionu Kč). Společnost přeorientovávala nabídku dovolených z východního na západní Středomoří. Kancelář Thomas Cook, která je nejstarší cestovní společností na světě, zároveň snížila odhad celoročního zisku. Stojí za tím útoky v Evropě a nezdařený vojenský puč v Turecku, které zákazníky nutí měnit dovolenkové plány.

\"Pohybujeme se v náročné geopolitické situaci s opakovaným narušením pořádku v některých z našich klíčových... destinací,\" uvedl generální ředitel Peter Fankhauser. Turecko je pro Thomas Cook čtvrtým nejvýznamnějším trhem.

Britské rozhodnutí o vystoupení z Evropské unie se podle něj na rezervacích výrazně neprojevilo. Nečekaný výsledek červnového referenda o členství Británie v EU ale zvýšil \"všeobecný pocit nejistoty\" jak pro podnikatelské aktivity společnosti, tak pro její zákazníky, sdělil také.

Britská libra se po referendu výrazně propadla, vůči dolaru nyní ztrácí zhruba 12 procent a vůči euru 8,5 procenta, což znamená, že zahraniční dovolené jsou pro Brity dražší.

Thomas Cook nyní předpokládá, že za účetní rok do konce září vytvoří provozní zisk 300 milionů GBP. V květnu počítala s výsledkem mezi 310 miliony GBP a 335 miliony GBP.

Akcie společnosti klesly v posledních 12 měsících o více než polovinu. Poté, co Fankhauser slíbil, že společnost vyplatí dividendu, dnes vykazovaly nárůst o sedm procent. K růstu jim pomohly také údaje, že rezervace na zimní dovolené překonaly očekávání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK