Lutínská továrna Edwards na čerpadla měla loni rekordní tržby

28.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lutín (Olomoucko) 28. července (ČTK) - Společnost Edwards, která v Lutíně na Olomoucku vyrábí vakuová a tlaková čerpadla, loni zvýšila tržby meziročně o 15 procent z 4,611 miliardy korun v roce 2014 na rekordních 5,318 miliardy korun. Zisk firmy loni vzrostl více než dvojnásobně, a to z 338 milionů korun v roce 2014 na 775 milionů korun, což je také nejvyšší hodnota v její historii. ČTK dnes údaje získala z výroční zprávy společnosti Edwards. Lutínský závod Edwards patří do švédské skupiny Atlas Copco.

Jednatel společnosti Edwards Pavel Šustek ve výroční zprávě uvedl, že loni byla z Lutína do sesterského závodu v Číně převedena výroba technologicky zastaralých vývěv, po kterých je poptávka především v Asii. Lutínský závod díky tomu mohl všechny své kapacity soustředit na produkci moderních typů vývěv s vysokou přidanou hodnotou, které nacházejí uplatnění především ve vědeckých a výzkumných aplikacích.

Společnost Edwards loni také těžila z dřívějšího převedení výroby z Velké Británie do Česka i rostoucí poptávky. Podnik v roce 2015 většinu produkce exportoval do zahraničí, kde inkasoval zhruba 5,2 miliardy korun. \"Naše výborné hospodářské výsledky odráží fakt, že technologický závod v Lutíně je schopný dodávat na trh výrobky špičkových parametrů, ve světové kvalitě, které naleznou uplatnění ve vědě i průmyslu, a tvoří významnou část výroby v rámci celé skupiny,\" řekl ČTK Šustek.

Lutínská továrna Edwards loni získala zakázku na dodávku tří desítek vakuových vývěv do centra ELI s nejvýkonnějším laserem na světě, které je budováno v Dolních Břežanech nedaleko Prahy. Zakázka má hodnotu 17 milionů korun. Vývěvy budou jedním z hlavních prvků laserového systému, který pomůže vědcům ve výzkumu kosmu i v boji s rakovinou.

Továrna Edwards v Lutíně vyrábí vakuová a tlaková čerpadla, která se používají v potravinářském průmyslu, automobilovém či chemickém průmyslu. Čerpadla firma dodává také do jaderných elektráren a výrobcům oceli a solárních panelů. Na konci roku 2015 v lutínském podniku Edwards pracovaly zhruba čtyři stovky lidí.

Mezinárodní skupina Ewards byla v roce 2014 začleněna do švédského strojírenského konglomerátu Atlas Copco, který má výrobní závody ve více než 20 zemích a zákazníky ve 180 státech. Skupina celosvětově zaměstnává 44.000 lidí a její roční výnosy činí 10,9 miliardy eur (295 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK