Inflace v Německu v červenci nečekaně zrychlila na 0,4 procenta

28.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. července (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu se v červenci zvýšila více, než se čekalo. Spotřebitelské ceny se podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu v zemích Evropské unie meziročně zvýšily o 0,4 procenta, ukázala dnešní předběžná zpráva německého statistického úřadu. V červnu inflace v největší evropské ekonomice činila pouze 0,2 procenta.

Analytici oslovení agenturou Reuters v průměru předpokládali, že harmonizované spotřebitelské ceny se tento měsíc zvýší meziročně o 0,3 procenta. Dnešní údaje ukázaly, že inflace je nejvyšší od ledna, kdy činila 0,4 procenta.

Podle německé metodiky výpočtu pak meziroční inflace podle předběžných údajů zrychlila na 0,4 procenta z červnových 0,3 procenta. Hlavní brzdou byly ceny energií, které o sedm procent klesly. Ceny potravin o 1,1 procenta vzrostly, ceny služeb se zvýšily o 1,4 procenta. Zatímco v případě služeb zůstalo tempo růstu beze změn, ceny potravin se výrazně zvýšily. V červnu vzrostly jen o 0,1 procenta.

Spotřebitelské ceny v celé eurozóně se v červnu vrátily k růstu, když v předchozích čtyřech měsících klesaly nebo stagnovaly. Meziroční inflace činila 0,1 procenta, v květnu se naopak ceny o 0,1 procenta snížily.

První rychlý odhad červencové inflace v zemích eura zveřejní evropský statistický úřad Eurostat v pátek. Dlouhodobým cílem Evropské centrální banky (ECB) je udržovat inflaci těsně pod dvěma procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK