Ropa v reakci na zprávu o vysokých zásob výrazně zlevnila

28.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. července (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes propadly o téměř dvě procenta a sestoupily na nová tříměsíční minima. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se tak přiblížila 41 dolarům za barel. Nejnovější údaje o růstu zásob suroviny v klíčovém americkém překladišti Cushing totiž přispěly k obavám, že firmy těží více ropy, než je trh schopen vstřebat.

Cena WTI dnes sestoupila až na 41,21 dolaru za barel, což bylo nejníže od 20. dubna. Později ztráty nepatrně smazala, před 18:00 SELČ se obchodovala na 41,29 USD barel a oproti úternímu závěru odepisovala zhruba 1,5 procenta.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala pozdě odpoledne pokles o zhruba 1,7 procenta na 42,74 USD za barel. Předtím se propadla až na 42,71 USD za barel, nejníže od 19. dubna.

Znepokojení z převisu nabídky na světovém trhu s ropou zhoršily údaje o nadbytečných barelech benzinu. Americká vládní data ve středu ukázala, že zásoby ropy se minulý týden v USA zvýšily o 1,7 milionu barelů. Zásoby benzinu na východním pobřeží USA přitom dosáhly nejvyšší úrovně za dobu, co se tato data sledují.

Dnešní údaje společnosti Genscape pak podle obchodníků ukázaly nečekaný nárůst zásob v klíčovém překladišti Cushing v Oklahomě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 41,29 41,92 New York - Nymex WTI září 42,74 43,47

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK