Datart loni ztrojnásobil zisk, tržby vzrostly o desetinu

28.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Obchody s elektronikou Datart v Česku ve finančním roce 2015/2016 ztrojnásobily zisk na 27,4 milionu Kč. Tržby řetězce podle informací ČTK vzrostly meziročně o téměř 11 procent na 5,1 miliardy Kč. Letos firma otevře tři nové obchody a také první kuchyňské studio na Moravě.

Za zlepšením hospodářských výsledků stojí podle firmy mimo jiné propojení kamenných prodejen s e-shopem. Datartu roste jak návštěvnost prodejen, tak e-shopu. Počet firemních zákazníků se zvýšil meziročně o 30 procent.

Strategií Datartu není rozšiřovat sortiment nebo expandovat do dalších zemí. \"Soustředíme se na Českou a Slovenskou republiku, na prodej elektra a s ním související doprovodné služby, jako je například naše vlastní doprava nebo kuchyňská studia,\" uvedl finanční ředitel Datartu David Loyer.

Letos chce společnost také pokračovat v \"humanizaci\" stávajících prodejen. Jejím cílem je, aby se zákazník v obchodě cítil příjemně. Nového designu se dočkají také oba e-shopy.

Obchody s elektronikou Datart se v předchozím účetním období po pěti letech vymanily ze ztráty. Ve finančním roce 2014/2015 firma vykázala zisk 8,9 milionu korun. Ztrátu firma uhradila snížením základního kapitálu o 134 milionů korun.

Francouzská společnost Darty v roce 2014 prodala 60procentní podíl v českém řetězci s elektronikou zpět jeho zakladatelům. Ti nyní vlastní 80 procent firmy. Zbylý pětinový podíl získal HP Invest, který provozuje síť obchodů Euronics.

Datart vznikl v roce 1990. V Česku a na Slovensku provozuje 42 prodejen s elektrospotřebiči a e-shopy Datart.cz a Datart.sk. Mezi největší prodejce spotřební elektroniky v Česku dále patří Alza.cz, Mall.cz, ElectroWorld, CZC.cz, HP Tronic, Mironet a další.

Prodej technického spotřebního zboží v Česku loni stoupl o 9,7 procenta na 73,6 miliardy korun. Nejrychleji, o 25 procent meziročně, loni rostl prodej mobilních telefonů a dalších telekomunikačních zařízení. Klesl naopak obrat trhu digitálních fotoaparátů. Vyplynulo to z průzkumu GfK Temax.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK