Akcie v USA po výsledcích hospodaření uzavřely smíšeně

28.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech uzavřely smíšeně. Náladu na trhu ovlivnily nejnovější výsledky hospodaření amerických firem, v čele s automobilkami a technologickými firmami, a statistika z USA.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 11,16 bodu, tedy 0,06 procenta, na 18.461,01 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 stoupl o 3,42 bodu, neboli 0,16 procenta, na 2170 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 15,17 bodu, čili 0,3 procenta, na 5154,98 bodu.

Ztráty indexu Dow Jones způsobily hlavně automobilky v čele s firmou Ford Motors. Akcie Fordu klesly poté, co automobilka uvedla, že její prodej v Číně je slabý a dlouhodobé oživení automobilového trhu v USA je na konci. Slabý výhled Fordu stáhl dolů i další automobilky, jako General Motors a Fiat Chrysler. Naopak technologický index podpořily akcie firem Amazon.com, které zveřejní výsledky hospodaření po uzavření trhu, Applu a Facebooku.

Zpráva amerického ministerstva práce ukázala, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti stoupl v uplynulém týdnu více, než se čekalo.

Japonský jen smazal své počáteční zisky a oslabil k dolaru i euru. Mohla za to zpráva agentury Reuters, že japonská centrální banka Bank of Japan (BOJ) pod tlakem japonské vlády zvažuje určité kroky k rozšíření svých měnových stimulačních opatření. Jen nejprve posiloval v očekávání, že BOJ by mohl zklamat investory a jeho stimulační opatření budou mírnější, než se čeká.

V závěru obchodování jen vůči euru oslabil o 0,2 procenta na 116,64 JPY. Kurz dolaru vůči jenu nakonec zůstal téměř beze změny na 105,3 JPY. Euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,1076 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK