Bankovní úřad EBA zveřejní výsledky zátěžových testů bank v EU

29.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. července (ČTK) - Evropský bankovní úřad (EBA) dnes zveřejní výsledky zátěžových testů předních bank v Evropské unii. Zpráva bude zveřejněna po 22:00 SELČ a na rozdíl od předchozích testů nebudou tentokrát banky rozděleny na ty, které v testech uspěly, a ty, které v nich propadly.

Testů se zúčastní celkem 51 bank z EU, které pokrývají zhruba 70 procent bankovního sektoru v EU. To je méně než polovina ze 123 bank, které byly testovány v roce 2014. To znamená, že některé slabé body evropského bankovnictví nebudou v testu zastoupeny. Mimo jiné nejsou do zátěžových testů zahrnuty banky z Portugalska, Kypru a Řecka.

V nejnovějším testu jsou banky testovány podle dvou scénářů. Jeden z nich vychází z loňské prognózy vývoje ekonomiky Evropské komise. Druhý scénář vytvořila EBA a zahrnuje šoky na různých trzích. Testy mají hlavně ukázat, zda je dostatečně silná současná úroveň kapitálu bank. Pokud ne, banky obdrží návrhy od Evropské centrální banky a dalších regulátorů, jak velký kapitál by měly držet. ECB již tento týden uvedla, že celková úroveň kapitálu mezi bankami v eurozóně, nad kterými má dohled, je uspokojivá a že neočekává, že by výsledky testů vedly k požadavkům na všeobecné zvýšení kapitálu.

Zátěžové testy byly zavedené po finanční krizi v letech 2007 až 2009 s cílem obnovit důvěru investorů a posílit bankovní systém, aby banky mohly poskytovat více úvěrů firmám.

Součástí testů není žádna banka z České republiky, pouze mateřské společnosti některých českých bank, jako Erste Group, Raiffeisen, KBC, Société Générale či UniCredit. V testech je zastoupena také jedna banka z Maďarska a jedna z Polska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK