Penta se stala majoritním akcionářem Sberbank Slovensko

29.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Skupina Penta Investments ode dneška vlastní 99,5 procenta ve společnosti Sberbank Slovensko. Úspěšné uzavření transakce bylo podmíněné souhlasem Evropské centrální banky, který byl vydán v minulém týdnu. Penta to uvedla v tiskové zprávě.

\"Akvizice Sberbank Slovensko je v souladu s naší dlouhodobou strategií posilovat pozici na slovenském trhu. Jsme přesvědčeni, že naše dlouhodobé zkušenosti z této oblasti budou znamenat další zvyšování úrovně služeb a kvality produktů pro klienty banky,\" uvedl partner Penta Investments Iain Child.

Dohodu o koupi slovenské Sberbank uzavřela Penta se Sberbank Europe na konci loňského roku. Cenu neuvedla. Zbylých zhruba půl procenta akcií vlastní podle výroční zprávy banky drobní akcionáři. Banka v roce 2014 podle výroční zprávy skoro ztrojnásobila zisk po zdanění na 11,17 milionu eur (asi 302 milionů Kč). Banka má zhruba 690 zaměstnanců a více než 40 poboček.

Skupina Penta je na slovenském bankovním trhu aktivní od roku 2007, kdy se stala jediným akcionářem Privatbanky orientované na poskytování služeb privátního bankovnictví. V roce 2011 pak získala většinový podíl v Prima bance, která je zaměřena zejména na retailové klienty a financování měst a obcí.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 37.000 lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2015 výše sedm miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Sberbank Europe AG má zastoupení i na českém trhu, kde většinově vlastní Sberbank CZ. Ta začala v Česku působit poté, co Sberbank v roce 2012 převzala banku Volksbank International a s ní také Volksbank CZ, která změnila jméno na Sberbank předloni v únoru. Hlavním akcionářem Sberbank Europe AG je Sberbank Rusko (Sberbank of Russia).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK