Tři bývalí bankéři Anglo Irish půjdou kvůli podvodu do vězení

29.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 29. července (ČTK) - Tři bývalí vysoce postavení irští bankéři půjdou na dva až tři a půl roku do vězení za to, že se podíleli na zatajování miliardových ztrát zkrachovalého irského finančního ústavu Anglo Irish Bank (AIB). Jde o největší účetní skandál v moderních dějinách Irska, informovala dnes agentura AP.

Irský soud shledal bývalé činitele banky Willieho McAteera, Johna Boweho a Denise Caseyho vinnými ze zločinného společní za účelem podvodu a dnes nad nimi vynesl tresty vězení od dvou do tří a půl roku.

Trojice se podle soudu dopustila podvodných transakcí, jejichž cílem bylo zatajit ve výsledkové zprávě z roku 2008 před akcionáři ztrátu 7,2 miliardy eur (194,7 miliardy Kč).

AIB patřila k největším bankám v Evropě, kvůli krizi se ale dostala do takových problémů, že v lednu 2009 musela být zestátněna, jinak by musela vyhlásit bankrot.

Na záchranu banky musela irská vláda z peněz daňových poplatníků vynaložit asi 30 miliard eur (811 miliard Kč). Byla to skoro pětina hrubého domácího produktu Irska. Tato kauza je považována za hlavní zdroj bankovní krize, do které se následně Irsko dostalo. Země sama pak musela požádat o mezinárodní finanční pomoc, kterou dostala v roce 2010.

Letos v březnu byl po sedmi letech ve Spojených státech vydán zpět do Irska bývalý ředitel AIB David Drumm. Irské úřady jej stíhají v souvislosti s jeho údajnou rolí v irské bankovní krizi v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK