Reuters: ECB schválila plán rekapitalizace banky Monte dei Paschi

29.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/Řím 29. července (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) schválila plán záchrany zadlužené italské banky Monte dei Paschi di Siena. Uvedly to nejmenované zdroje agentury Reuters. Záchranný program vypracovala sama banka, která se potýká s vleklými ztrátami a velkým objemem nesplácených úvěrů. Finanční oporu by měla získat ze soukromých zdrojů.

Plán počítá se zvýšením kapitálu o pět miliard eur prostřednictvím nových akcií, a rovněž s odprodejem nesplácených pohledávek. Podle zdrojů agentury ANSA by se tak mělo stát prostřednictvím takzvané sekuritizace, která by se vztahovala na pohledávky v prodlení v úhrnné hodnotě deset miliard eur.

Bance by měl s tímto procesem pomoci soukromý fond Atlante. Letos jej zřídil italský finanční sektor, aby ulevil italským bankám zatíženým nedobytnými úvěry, a zároveň umožnil Římu vyhnout se porušení společných unijních pravidel o nedovolené státní podpoře.

Monte dei Paschi je nejstarší bankou na světě a zároveň třetí největší v Itálii. Finanční instituce, která má za sebou 544 let existence, v poslední době závodila s časem, aby měla plán hotový před zveřejněním zátěžových testů velkých evropských bank. Jejichž výsledky se čekají dnes večer. Předpokládá se, že u této toskánské banky se ukáže potřeba ozdravit zásadním způsobem její účetní bilanci.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK