Reuters: Těžba ropy v zemích OPEC v červenci vystoupila na rekord

29.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. července (ČTK) - Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v červenci pravděpodobně stoupla o 100.000 barelů denně a dostala se na rekordních 33,41 milionu barelů denně. Přispěl k tomu zejména růst produkce v Iráku. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters, který se opírá o údaje o přepravě ropy a o informace zdrojů z odvětví.

Představitelé kartelu OPEC se na červnovém zasedání ve Vídni opět nedokázali dohodnout na nastavení oficiálního těžebního limitu. Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. V současnosti se nacházejí nad 40 dolary, zatímco ještě v první polovině roku 2014 vysoko přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.

Největší nárůst těžby v červenci podle průzkumu zaznamenal Irák, kde se produkce zvýšila o 90.000 barelů na 4,32 milionu barelů denně. Dodávky ropy se v červenci podařilo zvýšit i Nigérii, a to navzdory útokům ozbrojenců na tamní ropnou infrastrukturu. Vývoz ropy z Nigérie ale nadále zůstává hluboko pod úrovní ze začátku roku.

V Saúdské Arábii, která je klíčovým členem kartelu OPEC a největším exportérem ropy na světě, se těžba ropy v červenci snížila o 50.000 barelů na 10,50 milionu barelů denně. Zůstala však v blízkosti rekordního maxima 10,56 milionu barelů denně.

Zpráva o růstu těžby v zemích OPEC posiluje obavy z nadbytečných dodávek ropy na trh, což tlačí dolů ceny. Produkce v rámci OPEC by se navíc mohla ještě zvýšit, pokud by uspěla jednání o znovuotevření některých ropných zařízení v Libyi.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK