Jaké máte povinnosti při změně zdravotní pojišťovny?

01.08.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Všichni občané s trvalým pobytem na území České republiky musejí být pojištěni u jedné ze sedmi zdravotních pojišťoven působících na trhu zdravotního pojištění. Zdravotní pojišťovnu si přitom v průběhu života může každý změnit. Na co si tedy dát pozor při změně zdravotní pojišťovny od 1. července?

Jedním ze základních práv pojištěnců je možnost volby zdravotní pojišťovny. Neplatí to však u novorozenců, kteří se automaticky stávají pojištěnci té zdravotní pojišťovny, u níž je registrována jejich matka. Narození dítěte je přitom nutné své zdravotní pojišťovně oznámit do 8 dní. Rodinní příslušníci mohou být pojištěni u různých zdravotních pojišťoven. Změnit zdravotní pojišťovnu je možné jednou za 12 kalendářních měsíců. Od začátku letošního roku je přitom možné změnu provést od 1. 1. a od 1. 7. kalendářního roku. V předchozích čtyřech letech bylo možné změnit zdravotní pojišťovnu vždy pouze od začátku roku. „Kdo chce změnit zdravotní pojišťovnu, ten musí nejpozději tři měsíce před daným termínem podat přihlášku k nové zdravotní pojišťovně. V posledních červnových dnech již tedy změnu zdravotní pojišťovny k červencovému termínu nelze provést,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Státní pojištěnci jsou bez starostí

Nejméně povinností spojených se změnou zdravotní pojišťovny mají státní pojištěnci, tedy například studenti, penzisté nebo příjemci rodičovského příspěvku, kteří nemají vlastní příjmy ze zaměstnání nebo podnikání. V takovém případě splní veškeré povinnosti nová zdravotní pojišťovna a stát následně platí zdravotní pojištění na účet příslušné nové zdravotní pojišťovny. Za děti provádějí změnu zdravotní pojišťovny rodiče. Zaměstnanci jsou povinni oznámit změnu zdravotní pojišťovny svému zaměstnavateli, který provede odhlášení placení pojistného u původní pojišťovny a přihlášení k placení pojistného u pojišťovny, kterou si zaměstnanec zvolil.

Zaměstnanci musejí změnu pojišťovny oznámit zaměstnavateli

Zaměstnanci odvádějí na zdravotním pojištění 4,5 % ze své hrubé mzdy a dalších 9 % na zdravotním pojištění za zaměstnance platí jejich zaměstnavatel. Zdravotní pojišťovny si nemohou konkurovat jinými sazbami zdravotního pojištění. Za správný výpočet zdravotního pojištění a včasné zaslání platby na účet zdravotní pojišťovny je zodpovědný zaměstnavatel. Při nástupu do zaměstnání je zaměstnanec povinen oznámit svému zaměstnavateli, u které zdravotní pojišťovny je pojištěn. Každou změnu zdravotní pojišťovny pak musí zaměstnanec oznámit mzdové účetní do 8 dnů ode dne změny pojišťovny, aby bylo zdravotní pojištění hrazeno na účet správné pojišťovny.

Penále může platit zaměstnanec

Pokud zaměstnanec svému zaměstnavateli změnu neoznámí nebo oznámí opožděně, zaměstnavatel nadále odvádí zdravotní pojištění na účet původní zdravotní pojišťovny. U původní zdravotní pojišťovny tak vzniká přeplatek, zatímco u té nové nedoplatek. „V praxi se na nesrovnalosti přijde při kontrolní činnosti a zaměstnavateli je novou zdravotní pojišťovnou předepsáno penále, přičemž zaměstnavatel může jeho úhradu požadovat po zaměstnanci. Změnu zdravotní pojišťovny je tedy nutné zaměstnavateli vždy oznámit,“ varuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

OSVČ a dva přehledy za rok 2016

Osoby samostatně výdělečné činné musejí nové zdravotní pojišťovně předložit doklad o výpočtu zálohy na zdravotním pojištění pro daný rok. OSVČ, které změní zdravotní pojišťovnu od července, tedy zaplatí ještě do 8. července měsíční zálohu za červen staré zdravotní pojišťovně a měsíční zálohu za červenec, která se platí do 8. srpna, již poté zašlou na účet nové zdravotní pojišťovny. Změna pojišťovny nemá vliv na výši měsíční platby zdravotního pojištění. „Při změně zdravotní pojišťovny od 1. července je nutné podat za rok 2016 dva přehledy o příjmech a výdajích. Jeden bývalé zdravotní pojišťovně a druhý nové zdravotní pojišťovně,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.


Zdroj: Mazars

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ