Čisté zisky zámořských firem klesají již pátý kvartál v řadě

02.08.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Výsledková sezóna probíhá v těchto dnech na plné obrátky, přičemž svá čísla za 2Q reportovala již nadpoloviční většina společností zahrnutých do indexu S&P 500. Lze tak již tvořit předběžné závěry o tom, jak úspěšně či neúspěšně uplynulý kvartál pro americké korporace dopadl.

Stejně jako v předchozích kvartálech jsme i nyní svědky v meziročním porovnání klesajících zisků zámořských firem. Tento trend přitom trvá již pět kvartálů v řadě. Aktuální data hovoří o meziročním poklesu čistých zisků o 3 % při stagnaci tržeb. I když zisky dál klesají, není dynamika tohoto poklesu tak výrazná, jak se ještě v předvečer výsledkové sezóny očekávalo. Tržní konsensus tehdy indikoval až 6% pokles čistých zisků. Jednoznačně se tak ukázalo, že úvodní odhady byly nastaveny až příliš skepticky. Na úrovni tržeb investory pozitivně překvapilo 58 % společností. V případě čistého zisku dokázalo nastavené predikce překonat 81 % firem.

Tato výsledková sezóna má prozatím příznivější průběh oproti té předchozí a netýká se to jen podílu pozitivních překvapení. I porovnání reportovaných hodnot s jejich loňskými úrovněmi vychází lépe. Během prvního čtvrtletí jsme totiž byli svědky 2% poklesu tržeb a dokonce 8% poklesu čistých zisků. Nově zveřejněná příznivá data se na akciovém trhu okamžitě projevila poklesem rizikové averze investorů a nárůstem poptávky po akciích amerických firem, což vyneslo index S&P 500 na nová historická maxima.

Výše uvedená tabulka názorně shrnuje vývoj výsledkové sezóny dle jednotlivých odvětví. Nejvýraznější růst čistého zisku zaznamenaly společnosti podnikající v segmentu spotřebního zboží. Těm se dle dosavadních reportů za poslední kvartál zvýšily zisky v průměru o 7 % na celkových 23 mld. USD. Nejvíce citelného růstu tržeb dosáhly firmy ze sektoru zdravotnictví, zejména pak zdravotní pojišťovny. Nejhorší vývoj dál zaznamenávají firmy zabývající se těžbou a zpracováním ropy a plynu. K narušení negativního trendu v tomto těžce zkoušeném segmentu by mohlo dojít už během výsledkové sezóny za 3Q díky stabilizaci cen ropy, jíž jsme byli v uplynulých měsících svědky.

Další graf zobrazuje aktuální konsenzus analytických odhadů ohledně vývoje čistých zisků v následujících kvartálech. Jak můžeme vidět, meziročního nárůstu čistých zisků by měly zámořské firmy dle aktuálních predikcí dosáhnout až v posledním kvartále letošního roku. Během prvního pololetí roku 2017 by pak čisté zisky měly vzrůst dvouciferným tempem, což by mělo být zapříčiněno zejména opětovným růstem hospodářských výsledků komoditních společností. S vysokou pravděpodobností ale ještě dojde k negativní revizi spolu s tím, jak se budou výsledkové sezóny za dané kvartály blížit. Jde o velmi dobře známý jev, který se opakuje čtvrtletí za čtvrtletím.

Očekávaná změna čistých zisků v jednotlivých kvartálech

simara


Zdroj: Zacks Investment Research, CYRRUS, a. s.

Autor článku

Jiří Šimara

Články ze sekce: INVESTICE