Ropa padá, pohonné hmoty se na to teprve chystají

08.08.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ale se zpožděním, jako vždy. To jen jako doplnění názvu tohoto článku. Pojďme ale popořadě nahlédnout do aktuálního dění na trhu s ropou, která má přímý dopad na ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic.

Ropa dosáhla letošních minim pod 30 USD za barel v únoru letošního roku, kdy vrcholily obavy z přebytku ropy, aby se během několika měsíců dostala až nad 50 USD. Za tímto pohybem byla zejména snaha o koordinaci těžby mezi členy OPEC a ostatními těžebními zeměmi a výrazný pokles produkce v USA. Na této poměrně nekostrbaté a rychlé cestě vzhůru zaznělo ale nejedenkrát varování, že čím vyšší cena ropy, tím rychlejší bude návrat amerických těžařů na trh a s tím vzroste obava, aby svět opět jako na začátku roku nebyl zaplaven ropou. A přesně to se nyní děje.

Američtí těžaři opět odemknuli vstupní brány ke svým ropným vrtům a plošinám a rozbíhají pumpy naplno. A teď v číslech. Zatímco na vrcholu americké ropné horečky na konci roku 2014 bylo v USA otevřeno 1600 ropných vrtů, v polovině letošního roku jich bylo jen 316! Produkce ropy v USA tedy poklesla a to se odráželo i na zásobách v největším skladišti ropy na světě v americké Oklahomě. Jenže cena ropy kolem 50 USD spolehlivě zafungovala a počet otevřených ropných vrtů nyní vzrostl na 374. Sice to je stále velmi daleko k předloňským maximům, ovšem signál o je zřejmý.

Cena ropy tak vyklesala z 50 zpět ke 40 USD za barel, kde investoři svádí tuhý souboj o tuto úroveň. 20% pokles ceny se nutně projeví i na čerpacích stanicích v České republice. Ovšem zdaleka ne tak rychle, jako kdyby byl pohyb opačným směrem. Cena pohonných hmot vždy klesá pomaleji, než roste. Pumpaři se snaží při poklesech cen ropy udržovat co nejdéle co nejvyšší marže, dokud se ceny ropy na nízkých úrovních nedrží dost dlouho na to, aby konkurenční tlak přinutil pumpaře vrátit se na normalizované ziskové marže.

Nyní jsme s cenou ropy na úrovních, jaké byly k vidění v dubnu letošního roku. To byla průměrná cena pohonných hmot v ČR 26,5 Kč za litr. V červenci byl průměr 28,6 Kč za litr. Jakmile se v srpnu zohlední aktuální nízké ceny ropy, průměrná cena pohonných hmot by měla prudce klesnout. Pokles s největší pravděpodobností skutečně přijde. Je ovšem naivní se domnívat, že pokud stojí ropa stejně jako v dubnu, budou stát stejně i pohonné hmoty. Ty budou reagovat podstatně pomaleji.

Autor článku

Tomáš Menčík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU