Firmám chybí lidi. Nezaměstnanost vzrostla, ale zamíří dolů k 5 %

08.08.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Od února nepřetržitě klesající nezaměstnanost v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových 5,2 procenta. Za růstem stojí sezónní vlivy a analytici předpokládají v dalších měsících opět pokles. Firmám nadále chybí lidi prakticky na všech pozicích od řidičů a dělníků až po IT odborníky a manažery.

Červencová nezaměstnanost vzrostla na 5,4 %, přičemž se očekával nárůst nižší (5,3 %). Jedná se o první letošní růst počtu lidí bez práce od ledna. Od té doby nezaměstnanost neustále klesala. V mezinárodním srovnání je česká nezaměstnanost druhá nejnižší v Evropské unii (lépe je na tom pouze Malta).

"V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Podle ní se v menší míře začali hlásit i absolventi škol, kteří ale zatím nezaměstnanost výrazně neovlivňují. „Pro červenec je typický příliv nových absolventů na trh práce, firmy samotné zároveň s nástupem letních podnikových dovolených přijímají spíše méně nových zaměstnanců, než v jiných měsících roku,“ potvrzuje Radomír Jáč, hlavního ekonoma Generali Investments CEE.

Nezaměstnaných je méně, dávek se vyplácí více

„Ačkoli je podíl nezaměstnaných téměř o procentní bod nižší než loni a počet uchazečů klesl o 64 tisíc, výdaje na dávky v nezaměstnanosti meziročně stouply o 2,7 procenta. Kdy jindy by měly klesat tyto výdaje, než v době solidního růstu ekonomiky? Výdaje na dávky v nezaměstnanosti se tak podílí na vytváření pasti neaktivity spoludefinující strukturální nezaměstnanost,“ upozorňuje David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Nezaměstnanost opět poklesne, bude atakovat 5% hranici

Podle Davida Marka by měla nezaměstnanost v nejbližších měsících opět klesat díky příznivé sezónnosti. Ke konci roku se opět zvýší a bude se pohybovat na podobné úrovni jako nyní. To potvrzuje i Petr Vlasák, hlavní analytik tginvest.cz: „V září a dalších měsících letošního roku se počet lidí bez zaměstnání opět navrátí k hodnotám okolo pěti procent. Níže už se ale nedostaneme, protože nezaměstnanost je už blízko svých limitů. Někteří lidé nechtějí pracovat za žádných podmínek a tvoří takzvanou přirozenou nezaměstnanost.“ Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin, očekává, že nezaměstnanost bude ještě mírně klesat a atakovat hranici 5 %. „Za tímto poklesem budou stát tradiční důvod sezónnosti, ke kterému se dlouhodobě připojuje slušné tempo domácí ekonomiky, silná poptávka u našich obchodních partnerů a podpora domácích exportérů slabou korunou ze strany ČNB,“ uvádí Volf.

Podle Radomíra Jáče ale bude v červnu dosažená míra nezaměstnanosti (5,2 %) pro českou ekonomiku pro letošní rok představovat minimum. „Poklesu míry pod červnovou úroveň (5,2 %) budou bránit sezónní faktory, projevovat se ale mohou i nejistoty související s dopady brexitu, jež může v průběhu letošního druhého pololetí začít pociťovat především exportně orientovaný průmysl,“ dodává Jáč.

Nedostatek lidí – firmy hledají pomocné pracovníky, řidiče, montážní dělníky…

Nedostatek zaměstnanců není v posledním roce ničím novým. Z průzkumů mezi firmami je vidět, že se stal jedním z významných bariér pro další růst výroby. „Rostoucí ekonomika, zejména průmysl navíc vytváří i dlouhodobá pracovní místa, na které firmy rovněž mnohdy marně hledají uchazeče. Dlouhodobý nedostatek technicky vzdělaných zaměstnanců je tak doplněn chybějícími lidmi prakticky na všech pozicích od řidičů a dělníků až po IT odborníky a manažery. Mnoho firem se tak potýká se situací, kdy mají zakázky, které nemá kdo zpracovat,“ říká Andrea Linhartová Palánová, odborník na řízení lidských zdrojů, PwC ČR. „Největší zájem je prvéí řadě o pomocné pracovníky ve výrobě, tedy i méně kvalifikované či vlastně nekvalifikované zaměstnance. Vedle toho firmy ve velkém poptávají řidiče, montážní dělníky, nástrojáře a kováře. Práce je i pro zájemce o práci v bezpečnostních agenturách, obchodech a restauracích. A samozřejmě vidět je na trhu i permanentní nedostatek řemeslníků,” dodává Petr Dufek, analytik ČSOB.

Červenec je na pracovním trhu také ve znamení brigád

Úřady nabízely 1112 krátkodobých pracovních poměrů, což bylo o sto víc než v červnu. Zaměstnavatelé hledali nejčastěji pracovníky v zemědělství, lesnictví a rybářství, ale také pro stavebnictví, sklady či uklízeče, číšníky či servírky. Většina zaměstnavatelů ale hledá brigádníky spíše než přes úřady práce prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance.

Nezaměstnanost v regionech

V regionálním pohledu pozici jedničky s nejnižší mírou nezaměstnanosti drží Plzeňský kraj s 3,8 procenta, o druhé místo se dělí Praha a Královéhradecký kraj s 3,9 procenta. Nejhorší situace je v Ústeckém kraji, kde nezaměstnanost činila 8,3 procenta. Nejnižší nezaměstnanost vykázaly v červenci okresy Rychnov nad Kněžnou (dvě procenta) a Praha-východ (2,1 procenta). Naopak nejvyšší je tradičně na Mostecku (11 procent) a Karvinsku (10,8 procenta). Osm regionů zaznamenalo v červenci meziměsíční pokles nezaměstnanosti, ve většině regionů (69) ale vzrostla.

Přestože uchazečů o zaměstnání přibývá, nabídka volných míst se rozrůstá. "Rekordní počty volných pracovních míst hlásí i regiony, ve kterých je nezaměstnanost v ČR nejvyšší. Tak například na Ústecku evidoval ÚP ČR nejvíce volných míst od ledna 2001 - celkem 7609 a jejich počet tak dosáhl historického maxima. Na jihu Čech dokonce tamní zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR nejvíce volných pracovních míst od vzniku veřejných služeb zaměstnanosti v ČR - 9295," uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.


Lukáš Pololáník, ČTK

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU