Červencová inflace zrychlila růst na 0,5 pct, je v souladu s ČNB

09.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Meziroční inflace v červenci zrychlila tempo na 0,5 procenta z červnových 0,1 procenta. K růstu přispělo zdražení zeleniny, alkoholu a dovolených, informoval dnes Český statistický úřad. Spotřebitelské ceny tak rostly rychleji, než očekávali analytici. Červencová meziroční inflace byla ale v souladu s prognózou České národní banky (ČNB).

Na výrazné zrychlení tempa růstu meziroční inflace mělo podle statistiků vliv zejména mírnější zlevňování potravin a nealkoholických nápojů. Například cena sýrů klesla meziročně o 5,5 procenta, zatímco v červnu pokles činil 11 procent. Zpomalení poklesu cen bylo patrné i u vajec, jogurtů, mléčných výrobků, másla, cukru, nealkoholických nápojů a ovoce. Naopak zdražila zelenina, a to meziročně o 9,9 procenta. V červnu byl růst cen zeleniny dvouprocentní.

\"Zveřejněná data potvrzují vyznění aktuální prognózy ČNB,\" uvedl náměstek ředitele měnové sekce ČNB Petr Král. Podle zmíněné prognózy se inflace v nejbližším období začne zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy v období za rok až rok a půl, mírně přesáhne dvouprocentní cíl.

Také podle analytiků by měla inflace postupně zrychlovat a v prvním pololetí příštího roku se dostat k dvouprocentnímu cíli ČNB. \"Meziroční inflace v červenci vyskočila na nejvyšší úroveň od letošního dubna. Červencový nárůst inflace je nad očekáváním finančního trhu, nicméně je zcela v souladu s prognózou ČNB, která tak nemusí nijak měnit svůj aktuální názor na cenový vývoj a na nastavení měnové politiky,\" komentoval čísla analytik Generali Investments Radomír Jáč.

\"Inflace v červenci překvapila trh silnějším růstem a citelněji se tak vzdálila deflačním hodnotám,\" doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podle analytika ČSOB Petra Dufka by se v dalších měsících mohla inflace mírně zvýšit a v závěru roku by mohla překonat hranici jednoho procenta.

Nejvíce se ale v růstu spotřebitelských cen odrazil dražší alkohol a tabák. Zdražilo ale i nájemné, vodné, stočné, elektřina a teplo a za dovolenou si lidé připlatili proti prvnímu měsíci loňských prázdnin 2,3 procenta, navíc stouply ceny za stravování a ubytování. Lázeňské pobyty byly dražší o 4,4 procenta.

Naproti tomu levněji mohli lidé pořídit ovoce, zeleninu, zejména brambory, a v neposlední řadě i pohonné hmoty, které zlevnily proti červnu o 0,4 procenta.

fd ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK