Ruská ekonomika ve 2. čtvrtletí zpomalila pokles na 0,6 procenta

11.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 11. srpna (ČTK) - Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí dál zpomalila pokles. Hrubý domácí produkt (HDP) klesl meziročně o 0,6 procenta po snížení o 1,2 procenta v prvních třech měsících roku. V dnešních předběžných údajích to sdělil ruský statistický úřad.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali zmírnění poklesu na 0,7 procenta. Loni se HDP propadl o 3,7 procenta a zaznamenal nejvýraznější pokles od globální finanční krize roku 2009.

Ruská ekonomika se v posledních dvou letech potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Její situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Od letošní zimy ale ruská ekonomika získává půdu pod nohama díky výraznému oživení cen ropy. Pomáhá jí také silnější rubl, který přispívá k poklesu inflace, což zvyšuje reálné příjmy domácností a umožňuje centrální bance snižovat úrokové sazby.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v červenci předpověděl, že ruská ekonomika v letošním roce klesne o 1,2 procenta. Zlepšil tak své jarní prognózy, podle nichž se měl HDP snížit o 1,5-1,8 procenta. V příštím roce počítá fond s návratem ruské ekonomiky k růstu, jehož tempo by se mělo pohybovat kolem jednoho procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK