Odbory:Zákon zvýší poplatky za vodu o 17 pct, chceme přepracování

16.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Odboráři spolu s provozovateli kanalizace chtějí, aby ministerstvo životního prostředí přepracovalo novelu zákona o vodách. Přinese zvýšení poplatků za vodné a stočné v průměru o 17 procent, uvedli dnes na tiskové konferenci. Novela by se měla projednat nejdřív na tripartitě, přeje si předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Vyjádření ministerstva ČTK shání.

Vláda by se novelou, kterou chce ministerstvo životního prostředí (MŽP) více chránit podzemní zdroje vody, měla zabývat na svém příštím jednání. MŽP plánuje zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé by měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun. Podle odborů se ve skutečnosti zvedne cena více, protože se z poplatku například odvádí i daň z přidané hodnoty.

Vláda by měla podle Středuly přerušit projednávání novely zákona, zatím je zasedání tripartity naplánované na 12. září. Podle Středuly by se tak novela zákona mohla operativně zařadit na jednání.

MŽP uvádí, že chce novelou postupně sjednotit výši poplatků za odběr podzemní a povrchové vody. Teď je dražší než vzácnější podzemní. Odboráři místo návrhu na zdražení poplatku za odběr vody podzemní navrhli naopak zlevnit povrchovou vodu.

Podle odborářů by novela zákona zvýšila poplatky pro pětičlennou rodinu až o 1700 korun ročně. Vodné a stočné na začátku letošního roku v průměru zdražilo o 1,5 procenta. Růst byl tak mírnější než loni, kdy se zdražovalo o dvě až 2,5 procenta. Důvodem byly hlavně investice. Za krychlový metr vody tak Češi platili přibližně 83 korun. Z toho 40 korun připadá na vodné, zbytek na stočné.

S návrhem nesouhlasí ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si naopak přeje, aby změna byla přijata v koaliční shodě a je připraven dále jednat a návrh, který vychází z loňské vládní koncepce, i stáhnout. Chce ale vědět, čím hradit plány ve vodohospodářství.

Postoj ČSSD Brabec vnímá v souvislosti s blížícími se volbami. Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka naopak zvýšení poplatků podpořil. Ministerstvo životního prostředí podle něj dělá sice nepopulární, ale logický krok, jenž směřuje k ochraně cenného zdroje.

Plán na trojnásobné zvýšení do roku 2022 ministr Brabec představil na jaře, přičemž podle něho jde o kompromis, neboť původně uvažoval o čtyřnásobném navýšení. Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá polovina Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP). Brabec argumentuje i tím, že nyní za metr krychlový pitné vody odevzdávají vodárenské společnosti dvě koruny, ale odběratelé jim platí i dvacetinásobek.

Proti návrhu se postavily také Svaz měst a obcí a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK