Lidé zateplují. Požádali už o 1,4 miliardy korun z Nové zelené úsporám

17.08.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


O dotace na zateplení z programu Nová zelená úsporám je zájem. Kontinuální příjem žádostí o příspěvek pro rodinné domy odstartoval loni na podzim. Od té doby lidé podali už 6 548 žádostí o podporu za 1,4 miliardy korun. Nejvíce peněz jde na zateplování nebo instalaci solárně-termických panelů.

Majitelé rodinných domů mohou v programu Nová zelená úsporám žádat například o příspěvek na výměnu oken a dveří, zateplení fasády, výměnu elektrického zdroje tepla za tepelné čerpadlo nebo solární systémy, přičemž jednotlivé typy opatření lze vzájemně kombinovat. Podporována je i výstavba domů s velmi nízkou energetickou náročností, jako jsou pasivní stavby.

„Z celkového počtu podaných žádostí je 1 480 projektů za 147 473 434 korun v procesu financování nebo už bylo vyplaceno a 3 942 žádostí za 990 380 728 korun bylo akceptováno a nyní čekáme na doložení dokončení realizace podporovaných opatření ze strany žadatele,“ říká Lucie Früblingová ze Státního fondu životního prostředí, který program administruje. Souběžně probíhá i výzva pro majitele bytových domů na území hlavního města Prahy, kde úřady začátkem srpna evidovaly 207 žádostí o podporu za 162 195 091 korun. Z toho je celkem 19 žádostí za 14 862 877 korun v procesu financování nebo už bylo vyplaceno.

Průměrně domácnosti dostanou 215 tisíc korun

Podle statistik Státního fondu životního prostředí (SFŽP) je v případě majitelů rodinných domů největší zájem o dotace na zateplení, ať už komplexní nebo dílčí. Lidé také často žádají o příspěvek na instalaci solárně-termických systémů. Průměrná výše dotace dosahuje 215 tisíc korun. „V případě bytových domů lidé rovněž žádají především o dotace na zateplení. Průměrná výše příspěvku se pohybuje kolem 777 tisíc korun,“ upřesňuje Lucie Früblingová.

Výše získané dotace záleží především na rozsahu prováděných opatření. Ve vztahu k investičním nákladům realizovaných nízkoenergetických projektů se aktuálně pohybuje většinou v rozmezí 30 a 40 procent. Výjimkou ale nejsou žadatelé, kteří získali dotaci až 50 procent celkových investičních nákladů. „To jsou například ti, kteří provedli důkladné komplexní renovace zahrnující výměnu oken a dveří, zateplení obvodových stěn a zateplení konstrukcí k nevytápěnému prostoru,“ dodává Lucie Früblingová.

Podmínky dotací už se nemění

Předchozí kola Nové zelené úsporám byla kritizována ze strany žadatelů i odborníků, protože administrativní proces byl náročný a zdlouhavý. Upravené podmínky programu ale podle ministerstva životního prostředí zvýšily zájem žadatelů o příspěvky. „Zásadní novinkou průběžné výzvy určené pro rodinné domy je, že domácnosti mohou podávat žádosti o dotaci kdykoli jim to vyhovuje za zcela stejných podmínek. Nejsou nikterak omezeni několika mála měsíci příjmu žádostí a nemusí opakovaně studovat změny v programu. Naopak o dotace mohou nepřetržitě žádat dle svých finančních možností až do 31. prosince 2021, kdy celý program skončí," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

SFŽP podle svého vyjádření žádosti administruje průběžně. „Zatím se nám daří naplňovat deklarované pravidlo, že dotace může být u bezchybných žádostí vyplacena již do 9 týdnů od podání žádosti. První reakci obdrží žadatel zpravidla po provedení formální kontroly, a to do 3 týdnů od doručení žádosti o podporu,“ konstatuje Lucie Früblingová. V rámci 3. výzvy pro rodinné domy a 2. výzvy pro bytové domy, které právě nyní probíhají, bylo dosud podáno celkem 6 755 žádostí, z nichž 5 589 žádostí již bylo kladně vyřízeno, tedy vyplaceno nebo akceptováno. U zbylých žádostí byly při kontrole zjištěny nedostatky a jsou v tuto chvíli doplňovány ze strany žadatelů nebo teprve čekají na provedení kontroly.

Součástí žádosti o dotaci je i tzv. odborný posudek (projektová dokumentace a energetické hodnocení), které musí zpracovat specialista. V dřívějších kolech dotací byl odborníků nedostatek. „V tuto chvíli ale neevidujeme ze strany žadatelů nebo zájemců o dotaci žádnou stížnost, že by bylo specialistů málo,“ dodává Lucie Früblingová. Seznam autorizovaných osob, kteří žadateli zpracují projektovou dokumentaci je dostupný na internetových stránkách ČKAIT a ČKA. Na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu je k dispozici seznam energetických specialistů.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY